Primer pla de la líder del PP Isabel Díaz Ayuso amb mirada de sorpresa
POLÍTICA

L''efecte Ayuso' descol·loca el PP

Gènova blindarà Feijóo a la manifestació de diumenge

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat el primer sondeig des de les eleccions del 23-J. Hi ha una dada significativa, i és la popularitat que té Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid ja és la favorita de molts votants del PP per ocupar la Moncloa.

Fa temps que un sector del partit ha deixat de confiar en Alberto Núñez Feijóo, i que veu Ayuso com la nova líder de la dreta. Segons el CIS, un 13,8% dels votants del PP prefereixen la presidenta madrilenya com a propera presidenta del Govern. Una cosa molt rellevant, perquè Ayuso és l'única que figura a les enquestes sense ser presidenciable.

Si comptem els votants de tots els partits, Ayuso arriba al 5% en aquest baròmetre i supera per primera vegada Santiago Abascal. L'enquesta afegeix més pressió a la direcció del Partit Popular. L'“efecte Ayuso” descol·loca la dreta en vigílies de la gran manifestació contra la llei d'amnistia, aquest diumenge 24 de setembre.

La favorita

El PP es troba a la diatriba de què fer amb Isabel Díaz Ayuso. És evident que no poden desaprofitar la seva popularitat en aquests moments de rivalitat amb l'extrema dreta de Vox. Però alhora creuen que encara no ha arribat el seu moment i temen que enfosqueixi Feijóo.

Pla americà d'Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso en un acte al mig del carrer de Madrid

Segons les enquestes, el gallec continua sent de llarg el favorit dels populars per a la Moncloa. Però crida l'atenció que Ayuso sigui l'única presidenta autonòmica que apareix a les enquestes sobre la presidència del Govern espanyol. Segons el CIS, no es tracta d'un caprici seu sinó que són els mateixos enquestats els que esmenten Ayuso encara que no aparegui a les preguntes.

L'històric demostra que la seva popularitat s'ha disparat des de les eleccions del 28-M. La decepció del 23-J i la gestió de la crisi amb Vox i de l'afront PSOE-Junts ha llimat el capital polític d'Alberto Núñez Feijóo. Ayuso, en canvi, no deixa de guanyar adeptes a tot l'espectre de la dreta.

Ayuso, en un segon pla

Isabel Díaz Ayuso intervindrà aquest diumenge com a amfitriona de la manifestació contra l'amnistia celebrada a Madrid. El PP vol blindar Feijóo acompanyant-lo amb un exèrcit de 10.000 militants i donant-li tot el protagonisme als parlaments. Gènova vol evitar per tots els mitjans els crits d''Ayuso, Ayuso'.

Al PP de Madrid accepten el paper secundari conscients que el moment d'Ayuso encara no ha arribat. Serà difícil, però, contenir l'eufòria desfermada al seu voltant. Cal no oblidar que el PP va convocar la concentració a contracor després que Ayuso sortís públicament a recolzar el desafiament de José María Aznar.

Encara que ho vulguin evitar, els dirigents populars saben que el 24-S serà un termòmetre per calibrar la pugna a la cúspide del partit. Caldrà veure el grau d'acceptació de Feijóo al seu moment més baix. I fins a quin punt existeix o no “l'efecte Ayuso”.

Líder de la nova dreta

Fins ara, cap líder de la dreta no s'ha mostrat tan contundent com Ayuso sobre les negociacions entre el Govern i Puigdemont. “Puigdemont ha posat de genolls Pedro Sánchez i el tracta com un servent”, va dir. Per a molts, és la gran esperança per refundar lespai conservador.

Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo llançant un petó a l'aire amb la mà, Cuca Gamarra aplaudint i Isabel Díaz Ayuso mirant de reüll Feijóo

Ayuso reuneix les condicions perfectes per tornar a unir l'espai de la dreta dividit entre un PP massa tou i un Vox cada cop més sectari. La seva és una figura de consens, amb prou duresa però sense excessos. Una candidata que podria atraure votants de Vox i mobilitzar l'electorat del PP.

A Gènova, però, volen gastar l'últim cartutx de Feijóo. Ayuso podria ser una bona opció d'aquí a quatre anys, per plantar cara a un Govern desgastat per l'aventura amb Puigdemont. Si hi ha repetició d'eleccions el proper 14 de gener, Feijóo podria tenir la darrera oportunitat.

➡️ Política

Més notícies: