Plànol mitjà d'Alejandro Fernández de perfil, parlant des del faristol del Parlament de Catalunya amb un vestit marró
POLÍTICA

El PP català intenta frenar la reforma del Parlament del PSC, Comuns i processistes

Els populars volen impedir el vot telemàtic de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg

La setmana passada era notícia que una aliança de socialistes, Comuns i processisme pretenia reformar el reglament del Parlament per garantir el vot telemàtic de l'expresident Puigdemont, de l'exconseller Puig i de Ruben Wagensberg.

Aquesta maniobra ve poques setmanes després que el Tribunal Constitucional prohibís el vot telemàtic de Lluís Puig perquè considerava que no es complien els supòsits que ho justifiquen. Per les paradoxals dinàmiques de la política, aquesta sentència del TC va venir motivada precisament per un recurs del PSC, que fa un any va demanar anul·lar el vot delegat de l'exconseller Puig.

En qualsevol cas, la decisió del TC va ser desoïda. El dia de la conformació del nou Parlament, la Mesa d'Edat sí que va computar els vots de Puigdemont, Puig i Wagensberg. El PPC d'Alejandro Fernández el va impugnar davant del TC, que va admetre el recurs i alhora va rebutjar suspendre l'elecció dels membres de la nova Mesa.

Pla mitjà de Carles Puigdemont amb cara de circumstàncies saludant amb el braç dret aixecat

El PPC rebutja la reforma

Paral·lela a aquesta impugnació al Tribunal Constitucional, els populars de Catalunya han anunciat ara que portaran aquesta reforma del reglament al Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya (CGE), un equivalent autonòmic del TC.

En declaracions a l'agència Europa Press, Juan Fernández, portaveu del PPC al Parlament, va anunciar que demanaran un dictamen al CGE just després del ple de l'11 de juliol, que tramitarà aquesta reforma del reglament. “Arribarem on calgui per evitar aquest nou atropellament”, ha assenyalat Juan Fernández a través de xarxes socials:

Un cop es presenti la petició, el CGE tindrà una setmana per emetre el seu dictamen. Hi manifestarà si aquesta reforma del reglament s'ajusta o no a dret. En qualsevol cas, no sembla que l'opinió del CGE alteri els plans d'aquesta aliança entre PSC, Comuns i processistes, que el més probable és que el proper 25 de juliol aprovin definitivament la reforma.

Vox podria participar

Segons ha explicat Juan Fernández, el PP es pot dirigir al CGE perquè representa almenys una desena part del Parlament. Cosa que Vox, amb 11 diputats, no pot fer.

Per això, els populars diuen no tancar la porta “a ningú”. D'aquesta manera, els d'Ignacio Garriga – que ja han donat la batalla contra la Mesa moltes vegades – podrien sumar-se a aquesta petició. El que els populars tenen clar és que ells volen liderar de manera visible l'oposició a aquesta reforma del reglament.

➡️ Política

Més notícies: