Pla mitjà curt d'Alejandro Fernández somrient i aplaudint amb diverses banderes espanyoles, catalanes i europees de fons
POLÍTICA

El PP d'Alejandro Fernández passa a Vox i liderarà la dreta a Catalunya

És el partit que més creix en vots i escons i capgira l'equilibri de les forces de la dreta al Parlament


El PP d'Alejandro Fernández ha aconseguit aquesta nit el segon millor resultat de la història a Catalunya amb 15 escons, i el que és més important, aconsegueix superar per quatre escons Vox. Els populars s'han imposat als d'Ignacio Garriga en vots i escons, i liderarà la dreta al Parlament. En una primera valoració, Dolors Montserrat ha dit que “el PP ha tornat com a partit de la Catalunya assenyada”, i que “avui comença una nova etapa a Catalunya”.

Montserrat ha promès una nova etapa en què el PP "garantirà la convivència entre catalans i la resta d'Espanya" i "vigilarà que la llei es compleixi per a tots". La dirigent del PP ha recordat que no hi ha “cap projecte polític per sobre de les persones”, i ha posat el seu partit com a garant del compliment de la llei. A la seva intervenció ha deixat entreveure la satisfacció que es respira aquesta nit a la seu del PP, que després d'un final de campanya d'infart ha aconseguit assegurar la quarta plaça.

El PP és el partit que més puja, fins i tot més que el PSC, amb un 7% més de vots i 12 escons més que a les eleccions catalanes del 2021. Vox no ha baixat, però el seu creixement és molt més modest i no arriba al 1%. Això suposa un nou equilibri de forces a l'espai conservador, que tindrà impacte no només a l'arc parlamentari català sinó també a la relació Feijóo-Abascal a nivell nacional.

Vot de confiança als populars

La victòria d'Alejandro Fernández suposa un vot de confiança dels catalans al PP per frenar l'esquerra i el processisme. El PP havia plantejat una campanya molt centrada en la inseguretat i els problemes com la immigració il·legal i l'okupació. Però també va oferir un model alternatiu a la llarga dècada processista amb propostes de desenvolupament econòmic i ordre social que han acabat atraient el votant conservador.

Pla mitjà curt d'Alejandro Fernández somrient i aplaudint amb diverses banderes espanyoles, catalanes i europees de fons

També hi ha contribuït l'ascendent d'Alejandro Fernández, que es va revelar en l'última legislatura com un dels líders més destacats. Els últims dies semblava que Vox estrenyia distàncies amb els populars, però el PP va plantejar una aturada final amb una ambiciosa campanya. Hi agitava el model Albiol i imitava el lema de Vox per retallar distàncies amb els d'Ignacio Garriga.

Tot i que la victòria del PSC reforça Pedro Sánchez, la victòria a les gallegues i el bon resultat a les catalanes fa que Feijóo arribi a les eleccions europees amb bones sensacions. Això sí, la pujada del PP és un toc datenció a la direcció nacional del PP. El triomf d'Alejandro Fernández també és el de la línia del PP més escorada a la dreta i intransigent amb l'independentisme.

Un aval al PP d'Alejandro Fernández

Amb aquests resultats, Alejandro Fernández tindrà un paper important en la formació de govern amb vista a una segona volta. Si el PP s'absté, podria facilitar un govern del PSC, ERC i els Comuns, encara que el candidat popular ja va deixar clar que només facilitaria la investidura d'Illa si trenca amb el processisme. En tot cas, podria tindre la clau de la governabilitat i la possibilitat d'evitar noves eleccions.

El PP es presentava a aquestes eleccions amb l'aspiració de convertir-se en la primera força de la dreta constitucionalista a Catalunya. Alejandro Fernández va plantejar una campanya basada en l'esperança de girar full al procés i molt centrada en temes estrella com l'okupació i la inseguretat. El resultat d'avui és molt important per a l'afermament del PP a la correlació de forces de la dreta a nivell nacional.

➡️ Política

Més notícies: