Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació

La por s'apodera del PSOE a 48 hores de decidir-se la presidència del Congrés

Els socialistes i els seus socis temen que Junts acabi negant-se a donar suport a una Mesa progressista

Pedro Sánchez celebrava el 23 de juliol passat que havia evitat una majoria absoluta de PP i Vox. L'eufòria a Ferraz va ser evident, però amb el pas dels dies, els socialistes semblen haver-se topat la realitat respecte al panorama polític espanyol que ha quedat després del 23J. I és que, tot just un mes després de la celebració dels comicis, el PSOE tem patir ara la primera derrota de la legislatura.

Falten 48 hores per constituir la nova legislatura al Congrés dels Diputats. Dijous serà el dia en què es decideixi també qui presidirà les corts en els pròxims 4 anys. I malgrat apel·lar a una “majoria progressista”, el PSOE s'està topant amb la crua realitat que el pot allunyar de la presidència de la Mesa del Congrés.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid
Imatge:

Europa Press

És el que té dependre del partit més imprevisible de l'arc parlamentari. Per poder presidir la cambra baixa, el PSOE necessita els vots de Junts per Catalunya. I aquests sembla que no estan disposats a donar el braç a tòrcer fàcilment. Diverses fonts properes a la negociació entre socialistes i juntaires han assegurat que no és gens clar que es pugui arribar a un acord abans de dijous. I això, a efectes pràctics, es traduiria a permetre al PP apoderar-se de la presidència de la Mesa.

El País reconeix que les converses “s'han empantanegat”. I The Objective parla clarament de la “inquietud” que està creixent al bàndol socialista davant del possible escenari que Junts es negui a donar suport un candidat del PSOE a la Mesa. El motiu, coincideixen tots dos mitjans, serien les exigències del partit de Carles Puigdemont. Unes exigències que anirien més enllà de les que demana ERC (tenir grup parlamentari propi i poder presidir alguna comissió parlamentària).

Primer pla de Carles Puigdemont enfadat
Imatge:

Europa Press

Segons El País, els juntaires volen gestos de Pedro Sánchez respecte a l'amnistia i l'autodeterminació. Cosa que, segons les mateixes fonts, el PSOE no està disposat a concedir, ja que ho consideren “inassumibles”.

A més, Junts per Catalunya està exterioritzant la posició de força en aquestes negociacions. Primer, quan ahir Puigdemont va parlar obertament de “subhasta” a l'hora de referir-se a les converses amb el PSOE. Després, quan Junts va anunciar una reunió de la cúpula del partit dijous a les 8, dues hores abans d'iniciar-se la nova legislatura. Els processistes volen portar al límit les negociacions i ho estan aconseguint.

Totes aquestes situacions no han fet més que provocar que creixi el nerviosisme a les files socialistes. Les negociacions segueixen, encara que Junts hagi donat a entendre alguna vegada que, fins ara, no hi ha hagut gaires acostaments. En qualsevol cas, al PSOE se li esgota el temps per poder convèncer Carles Puigdemont i evitar així la primera derrota de la legislatura. Mentrestant, el PP i els seus 172 suports (si comptem Vox, UPN i Coalició Canària) esperen un feliç desenllaç per als seus interessos.