Juli Cèsar Lalama, cònsol d'Equador a Balears en una entrevista al Diario de Mallorca
POLÍTICA

Polèmica a xarxes per les paraules sobre el català del cònsol de l'Equador a Balears

Demana que el català no sigui un 'quiebre' per a la integració de la comunitat equatoriana a les illes


Fins fa unes hores, Juli Cèsar Lalama era un desconegut per a molts. Ara, i gràcies a la capacitat de X per generar polèmiques, ja no ho és tant. Es tracta del Cònsol de l'Equador a les Illes Balears i les seves paraules han tocat en os.

En una entrevista al Diario de Mallorca, Lalama ha parlat sobre la integració de la comunitat equatoriana a les illes, que arriba al voltant de les trenta mil persones. Entre altres coses, ha suggerit que l'exigència del català no hauria de ser un “quiebre” per accedir a llocs de treball. El motiu, ha explicat el diplomàtic, és que això “malgasta talent”.

Aquestes paraules han aconseguit més de dues-centes mil visualitzacions. La majoria de respostes provenen d'usuaris catalanoparlants que han tingut reaccions molt agressives cap al cònsol. "Aquest desgraciat ja triga a anar-se'n al seu país d'una puntada de peu al cul", deien alguns.

“Cercar alternatives”

Com definiria la integració de la comunitat equatoriana a les Balears? Aquesta era la pregunta que li han plantejat al cònsol equatorià a les Balears. I la seva resposta ha estat que “amb ganes de banda i banda”.

El cònsol ha assenyalat que hi ha una doble necessitat que interessa a totes dues parts. D'una banda, “el territori necessita els migrants per desenvolupar processos, indústria, serveis”. És a dir, per cobrir llocs de treball en un lloc que, com les Balears, té un dèficit crònic de treballadors a moltes àrees.

D'altra banda, els migrants equatorians els interessa venir per motius evidents. “Millorar la qualitat de vida, professionalitat i capacitació”. La polèmica, és clar, ha vingut pel requisit de la llengua.

El cònsol no ha mostrat una postura maximalista pel que fa a aquest assumpte. Ha assenyalat que si l'idioma és una exigència “cal cercar alternatives que permetin que això no sigui un 'quiebre'”. A l'entrevista completa al Diario de Mallorca parla, per exemple, que no hi hagi només dues convocatòries dels cursos per aprendre l'idioma.

En qualsevol cas, la publicació ja arriba als centenars de respostes. En la seva absoluta majoria, són comentaris molt violents cap al cònsol i cap als equatorians. "Que es quedin al seu país i aprofitin els talents", "Això vol dir que el seu talent és molt justet", "Fins als collons d'aquesta plaga, al final tindran raó quan diuen que som racistes".

➡️ Política

Més notícies: