El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid
POLÍTICA

El pla de Pedro Sánchez per pressionar Puigdemont

El vot dels canaris rebaixaria el preu de la investidura

A Ferraz ja veuen més a prop la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que les negociacions de veritat amb Junts encara no han començat, veuen amb optimisme la compareixença aquesta setmana de Carles Puigdemont a Brussel·les. Creuen que el líder independentista s'obre a negociar, i que a més obre la porta a rebaixar les seves pretensions.

Però al PSOE també són conscients que s'enfronten a un os dur de rosegar. És per això que a l'equip de Pedro Sánchez tracen una estratègia en paral·lel per lligar els vots dels de Puigdemont. El pla consisteix a abaratir el preu de la investidura gràcies al suport de Coalició Canària (CC).

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Si els canaris donen suport a la investidura de Pedro Sánchez, aquest ja no necessitarà el sí de Junts, sinó només la seva abstenció. El PSOE podrà llavors negociar amb els separatistes catalans amb més posició de força. Aquest és el pla per estovar Puigdemont.

El pla canari

Coalició Canària s'ha alineat amb el bloc de la dreta per recolzar la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Però al PSOE no descarten atraure'ls al seu terreny si satisfan les seves demandes històriques. Creuen que per als canaris el que és rellevant és la seva agenda territorial, i que això facilita les negociacions.

Composició fotogràfica amb els líders dels partits que donen suport a Pedro Sánchez

Si la investidura de Feijóo fracassa (cosa molt probable), els canaris podrien llavors valorar la seva entrada al bloc “sanchista” per obtenir les seves demandes. El vot canari faria que Sánchez només necessités l'abstenció de Junts. I aleshores les negociacions amb Puigdemont canviarien substancialment.

Els independentistes catalans demanen l'amnistia i el referèndum a canvi del sí. Però si Sánchez lliga el suport dels canaris i veurà Puigdemont amb 172 vots, el català tindrà menys arguments per a la intransigència. El PSOE treballa ara amb aquesta idea.

Optimisme a Ferraz

Coalició Canària és un dels partits més flexibles del Congrés, ja que fluctua d'esquerra a dreta en funció dels seus interessos. El seu líder, Fernando Clavijo, va advertir que la seva posició no estava cent per cent fixada. Inicialment donaran el vot a Feijóo, però no descarten canviar si la investidura fracassa.

El PSOE seguirà necessitant el suport dels diputats de Junts, però ja no com un sí, sinó com una abstenció. Els socialistes donen per fet que hauran de concedir algunes demandes als independentistes catalans. Però l'abstenció sempre suposa un compromís menor i, per tant, menys exigències.

Ferraz vol suavitzar així el context de les negociacions i fer callar les veus crítiques a la judicatura i dins del seu partit. De tota manera, Sánchez no començarà a negociar fins que la investidura de Feijóo fracassi. Aleshores posarà en marxa el seu pla, que va de Canàries a Brussel·les passant per Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: