Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb la bandera de Catalunya de fons
POLÍTICA

Creix la pressió sobre Feijóo

Els barons demanen un pla per a Catalunya

El PP vol tancar d'una vegada per totes l'erràtica deriva del partit en mans de Feijóo. La tensió amb Vox, l'acostament a Junts i l'ús de la retòrica nacionalista ha portat el president dels populars a ser discutit pels barons. Ara li demanen que presenti el pla territorial per acabar amb els dubtes.

Dilluns, Feijóo va rebre l'aval dels barons a la seva estratègia en la junta directiva reunida abans de la investidura. Només dos dies després, els líders territorials assistien atònits a les seves declaracions sobre “l'encaix” territorial de Catalunya. Tot i que després va sortir a matisar-ho, els barons segueixen amb la mosca darrere l'orella.

Les vacil·lacions de Feijóo arriben en el pitjor moment, quan Puigdemont aprofita el buit de poder per plantejar un pols a l'estat. Un sector del PP considera que el líder ha d'aclarir detalladament quin és el seu pla per a Catalunya. Feijóo està cada cop més contra les cordes.

Un full de ruta per a Catalunya

Al PP no han assegut bé les declaracions de Feijóo sobre l'encaix territorial de Catalunya. El president del partit ha estat acusat moltes vegades de ser un “nacionalista gallec”, i aquest tipus d'ocurrències no l'ajuden gens. Al seu partit creuen que l'encaix territorial de Catalunya ja està definit amb la Constitució, i que el que necessita Espanya és enfortir el seu sistema territorial i no reformar-lo.

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

Però a més, al rerefons hi ha la lluita permanent entre la direcció nacional del PP i la seva filial a Catalunya. El líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, va ser el primer que es va enfrontar directament a Feijóo pel seu coqueteig amb Junts. I encara que orgànicament té un peu i mig fora, les seves paraules comencen ara a tenir més ressò entre la resta de líders territorials.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Aquests dies augmenta la pressió perquè Feijóo presenti un pla atractiu per a Catalunya. Amb Ciutadans agonitzant i Vox sense acabar de despuntar, els populars creuen que estan en una posició ideal per créixer a Catalunya. Per això el neguit de veure que no hi ha lideratge.

Recuperar l'economia i enfortir l'Estat a Catalunya

Els barons proposen a la direcció nacional un full de ruta per recuperar l'economia i enfortir el constitucionalisme a Catalunya. Afirmen que el PP ha de ser la punta de llança de batalles com la del castellà a les escoles. A més, ha de prendre la davantera Cs i Vox en la lluita contra el desafiament PSOE-Junts.

Els líders populars són conscients del perfil autonomista de Feijóo però fan pinya al seu voltant. Veuen amb bons ulls el pacte d'Estat entre el PP i el PSOE, encara que creuen que s'han de desenvolupar propostes concretes. Una mena de llibre d'estil per resoldre el conflicte a Catalunya.

El disseny d'unes línies mestres per al model territorial espanyol ajudaria Feijóo a no donar cops de volant com fins ara. La seva indecisió i les sortides de to erosionen el pedigrí constitucionalista del PP, i donen ales al bloc de les esquerres i els independentistes.

Feijóo, entre Madrid i Andalusia

De tots els territoris, Madrid és el més escèptic pel que fa a la capacitat de Feijóo per manejar el timó de la crisi territorial. Al PP madrileny no entenen l'especial sensibilitat que sempre ha mostrat Feijóo cap als nacionalismes perifèrics. I veuen Isabel Díaz Ayuso com una líder ferma i sense fissures en aquest tema.

Primer pla d'Isabel Díaz Ayuso somrient i mirant a l'horitzó

En canvi, on més suport té Feijóo és a Andalusia. El president andalús Juanma Moreno ha plantejat obertament la seva preocupació per les concessions a Catalunya i ha demanat igualtat i solidaritat territorial. Però també ha negat qualsevol dubte sobre la capacitat de lideratge d'Alberto Núñez Feijóo.

Entre el rebuig de Madrid i el suport d'Andalusia, Feijóo té la missió de cohesionar el partit amb un pla territorial. Tothom ja coneix la recepta del PSOE de Pedro Sánchez per al conflicte català. Ara és el torn perquè el PP presenti la seva, i tindrà una oportunitat d'or els dies 26 i 27 de setembre.

➡️ Política

Més notícies: