Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

L'ANC proposa declarar la independència unilateral després de l'amnistia

Dolors Feliu llança la seva proposta per tornar-ho a fer

Fa anys que els líders independentistes adverteixen que “ho tornarem a fer”. Després d'una llarga travessia pel desert de la desmobilització, el processisme s'ha tornat a animar. Les negociacions per la investidura han donat ales a l'independentisme per formular les exigències.

En aquest context, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposa l'amnistia com a pas previ a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). L'independentisme radical entén que el referèndum ja es va fer i és vinculant. I que la tasca dels dirigents polítics ara és implementar el resultat de la consulta.

En una entrevista a la SER, Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, proposa “venir amb l'amnistia a Catalunya i aixecar la DUI” per “començar a funcionar l'endemà” com a estat independent. Les entitats afegeixen així més pressió als partits processistes.

El pla de l'ANC per a la independència

Per a la presidenta de l'ANC, l'amnistia suposa el reconeixement implícit que la independència no és cap delicte. Per tant, legitimaria els dirigents catalans per proclamar la independència unilateral. A més, creu que ja no seria possible aplicar l'article 155 perquè Catalunya seria, de facto, un estat independent.

Feliu assumeix que “d'entrada Espanya no reconeixeria” la independència de Catalunya. Però entén que “la majoria absoluta independentista” al Parlament seria suficient per legitimar la DUI. És a dir, que la declaració unilateral seria “absolutament democràtica”.

L'Assemblea passa per alt el referèndum, que és a les agendes tant d'ERC com de Junts per assolir la independència. D'aquesta manera, planteja un nou pols als partits, cada cop més qüestionats per les seves bases. No en va, la presidenta de l'ANC ha llançat una proposta per substituir els dirigents actuals.

Demanaran eleccions a Catalunya

Segons Dolors Feliu, “un dirigent que no gosa fer una estratègia per la independència se li ha de demanar que faci eleccions”. De fet, ha confirmat que a la Diada de l'11 de Setembre, dimarts que ve, demanaran a Pere Aragonès que dissolgui el Parlament i convoqui eleccions anticipades.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, intervé durant una protesta convocada per l'ANC davant la Generalitat, el 24 de juliol del 2023, a Barcelona

L'ANC veu aquestes noves eleccions com una via per accedir a la independència “si no es pot fer un referèndum”. Després de moltes vacil·lacions, el president Pere Aragonès ha confirmat que anirà a la manifestació de l'11-S. Ara ja sap a què s'enfronta.

L'ANC ha declarat la guerra als partits independentistes, com ERC i Junts. “Si hi ha acord PSOE-Junts sense confrontació, presentarem una llista cívica a les properes eleccions al Parlament”, ha afirmat rotundament Dolors Feliu. Aquesta llista cívica podria atraure a tots els independentistes frustrats que a les darreres eleccions van optar per l'abstencionisme per castigar els partits.

➡️ Política

Més notícies: