Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

El pla de Pedro Sánchez i els independentistes es complica

Les exigències de Junts tenen un difícil encaix legal

L'endimoniat mapa polític sorgit de les eleccions del 23-J es complica encara més. Feijóo anirà a una investidura amb tots els números de fallar, mentre Pedro Sánchez intenta guanyar temps per executar un pla amb poques sortides. Els espanyols podrien tornar a les urnes abans que s'acabi el 2023.

La decisió de Pedro Sánchez de renunciar a la investidura a favor del PP és simptomàtica de les dificultats amb què s'està trobant el PSOE. A Ferraz venen optimisme. Però la realitat és que les exigències de Carles Puigdemont estan molt per sobre de les possibilitats dels socialistes.

La Vanguardia va publicar ahir que Junts i PSOE negocien també una amnistia fiscal perquè els líders del Procés no hagin de fer front al pagament dels diners malversats. Això complica encara més la ja de per si recargolada via de l'amnistia. El seu difícil encaix jurídic posa obstacles al camí de Sánchez a la Moncloa.

Nervis al PSOE i Sumar

Junts per Catalunya posa com a preu a la investidura de Pedro Sánchez una amnistia general del Procés. Això inclou tots els encausats, tant polítics com activistes, i fins i tot policies nacionals i guàrdies civils. Però, a més, afegeix l'amnistia fiscal per als condemnats per malversació.

Els obstacles jurídics a les ambicioses peticions de Puigdemont han provocat els nervis a l'esquerra. Els socialistes han renunciat a encapçalar la formació de govern perquè assumeixen que les negociacions amb Junts seran llargues i complicades. I el partit de Yolanda Díaz té una vintena d'experts juristes treballant per trobar acomodament legal a les demandes dels independentistes.

Igualtat de tots els espanyols davant la llei

L'amnistia general dels encausats del Procés exigeix una reforma penal per a més de 4.000 persones. Els juristes es mostren dividits al voltant de la viabilitat d'una llei d'amnistia. Alguns asseguren que és perfectament compatible amb la Constitució, mentre que altres dubten que es pugui tramitar amb aquestes majories.

Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient

Cal recordar que el 2021 va ser el mateix Pedro Sánchez qui va avortar la llei d'amnistia proposada pels independentistes per inconstitucional. Ara, ERC i Junts aprofiten la seva posició de força per fer xantatge al PSOE. O llei d´amnistia, o repetició d´eleccions.

L'amnistia fiscal dista molt de la llei d'amnistia general perquè no és una reforma penal sinó un procés administratiu. Junts s'aferra a l'amnistia fiscal del PP el 2017. Però és precisament aquest precedent el que impediria tramitar-la per inconstitucional.

EL PSOE va recórrer aquella amnistia fiscal al Tribunal Constitucional, i aquest li va donar la raó tombant la llei impulsada pel PP. L'alt tribunal va considerar que era una vulneració “flagrant del principi d'igualtat”. Ho va fer emparant-se a l'article 14 de la Constitució Espanyola, que considera tots els espanyols iguals davant la llei.

Reconeixement dels privilegis

El TC va considerar que l'amnistia fiscal vulnera el principi d'igualtat davant la llei. “Legitima com una opció vàlida la conducta dels que, de manera insolidària, van incomplir el deure de tributar d'acord amb la seva capacitat econòmica. Això els col·loca en una situació més favorable que la dels que van complir voluntàriament la seva obligació de contribuir”, va sentenciar l'òrgan.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

Ara, una amnistia fiscal per als processistes suposaria tornar a vulnerar aquest principi. La qüestió va molt més enllà, i planteja el debat sobre la propietat d'eliminar de cop totes les responsabilitats penals i administratives dels promotors del Procés. Una decisió que posaria en dubte la igualtat de tots els espanyols davant de la llei.

De fet, Junts ja no s'amaga i inclou a l'amnistia condemnats per corrupció com Laura Borràs. Ara correspon al PSOE decidir fins on està disposat a acceptar. En darrera instància hauran de ser els tribunals els que marquin les línies vermelles que poden fer descarrilar els plans de Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: