Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

Pedro Sánchez fins al 2028

La majoria al Tribunal Constitucional, l'afinitat amb Sumar i la baixa activitat legislativa permetran al PSOE esgotar la legislatura


Pedro Sánchez serà investit president aquesta setmana, i governarà amb una sopa de lletres encara més complicada que a l'anterior legislatura. El PSOE i Sumar governaran en coalició amb el suport d'ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària. Això planteja el dubte raonable de si podran esgotar la legislatura.

La impopularitat de mesures com la llei d'amnistia i l'espasa permanent de Dàmocles de Junts fan preveure una gran inestabilitat. A Ferraz són conscients de les dificultats amb què arrenca aquest govern: amb els carrers en contra, l'oposició en peu de guerra, i el botó nuclear a disposició de Puigdemont.

Però els socialistes també tenen clar que ja han aconseguit el més difícil, i que ara tenen motius més que de sobres per a l'optimisme. Pedro Sánchez té un pla per governar sense sobresalts quatre anys més. És més, creu que aquesta legislatura reforçarà el PSOE i debilitarà la dreta a l'oposició.

L'efecte Yolanda Díaz

El primer motiu per a l'optimisme és la derrota de la direcció de Podem a les mans de Yolanda Díaz. Amb Pablo Iglesias, Irene Montero i Pablo Echenique, desapareixen els principals elements de tensió a la coalició. L'afinitat entre PSOE i Sumar, i entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, és fonamental per a l'estabilitat.

El principal perill és que els diputats de Podem acabin trencant amb Sumar, cosa que podria passar a les europees de l'any que ve. Això deixaria despenjats cinc diputats, que podrien fins i tot votar en contra de les lleis del govern. Per això a Ferraz han donat instruccions a Yolanda Díaz perquè mantingui a ratlla els díscols.

La clau estarà al TC

La clau de la legislatura és al Tribunal Constitucional, que s'haurà de pronunciar sobre la llei d'amnistia. Si la declara inconstitucional i no pot tirar endavant, l'aliança amb Junts pot anar en orris. Però si els jutges avalen l'amnistia, l'esquerra tindrà assegurat el suport dels independentistes durant els propers anys.

Tot i que a Espanya hi ha separació de poders, és evident que la majoria de jutges progressistes al TC (set a quatre) juga a favor del PSOE. Els magistrats de l'alt tribunal ja han advertit el PSOE que no acceptaran ingerències polítiques. Però ara mateix sembla poc probable que hagin de tombar la llei.

Lleis de baixa intensitat

Un altre motiu d'inestabilitat podria ser la divisió ideològica dels socis de govern. L'entrada de Junts a l'ecosistema, i la tensió creixent entre Bildu i PNB, són elements de preocupació. L'esquerra (Podem, ERC, Bildu, BNG) i la dreta (PNB i Junts) podrien tensar la coalició.

Però aquí PSOE i Sumar també tenen un avantatge, i és que les lleis més ideològiques com la reforma de les pensions i la Llei Trans ja van tirar endavant. El pla consisteix ara a desenvolupar les lleis aprovades a l'anterior legislatura i mantenir una baixa activitat legislativa. S'aprovaran lleis de consens com ara pujar l'SMI, més beques i reforç de la Sanitat.

Pressupostos aprovats

A Ferraz tenen clar que el més difícil seran els dos primers anys de la legislatura. La tensió als carrers i el compliment dels acords amb Junts i PNB posaran a prova la fiabilitat del govern. L'avantatge per a Sánchez és que el govern necessita tant nacionalistes i independentistes, com ells el govern.

Hi ha un altre punt a favor, i és que els acords d'investidura inclouen l'aprovació dels pressupostos per al primer any. Els comptes són el factor d'estabilitat principal d'una legislatura. Així que tenir els pressupostos del 2024 ja aprovats dóna tranquil·litat a l'Executiu per posar-se en marxa.

➡️ Política

Més notícies: