Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

Junts i ERC s'insulten

Intercanvi d'improperis amb Junqueras i Puigdemont pel mig


Puja la tensió entre ERC i Junts després dels acords d'investidura amb el PSOE. Figures importants dels dos partits han creuat acusacions i insults amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont com a protagonistes. Al rerefons hi ha la competència pel domini de l'espai independentista.

ERC treu pit pels compromisos arrencats al PSOE i veu l'acord de Junts per Catalunya com el triomf de la seva tesi de la negociació. Per la seva banda, els postconvergents intenten vendre el seu acord com a “històric” i el d'Esquerra com a “engrunes”. Al final, la tensió ha acabat portant l'insult.

Francesc de Dalmases, exvicepresident de Junts, ha cridat Oriol Junqueras “desferra política caducada”. Sergi Sol, que va ser cap de gabinet de Junqueras, ha anomenat “neci” a Carles Puigdemont. I mentre els partits processistes s'insulten, els sectors radicals de l'independentisme demanen la seva impugnació.

Neci i mag de tres al quart

Sergi Sol, cap de gabinet d'Oriol Junqueras durant el Procés, ha carregat durament contra l'acord PSOE-Junts. En un article a El Nacional, afirma que Puigdemont “es va erigir en Rafael de Casanova prometent un acord històric”. Però que “ja es veu que tanta grandesa només pot ser pròpia d'un neci o algú que s'ha pensat que és un heroi messiànic”.

Sol demana “abordar el gir copernicà amb certa compassió” malgrat la “maledicenda” que “només ha deixat terra cremada”. És més, diu que sempre hi ha un moment en què “fins i tot al millor mag li cau la carta, es descobreix el truc i la màgia s'evapora”. Per a ell, l'única cosa històrica “només pot ser el gripau immens que s'ha empassat Waterloo com a colofó de sis anys de frustració alimentant la crispació”.

La seva tesi és compartida per amplis sectors de l'independentisme, que creuen que Junts ha baixat els pantalons després d'anys pregonant la confrontació. "És l'evidència", diu Sol, "que l'esmena patriòtica a la via del diàleg només era l'expressió de la impotència per no haver estat protagonista". Fins i tot a l'entorn de Junts estan tenint seriosos problemes per defensar l'acord amb el PSOE.

Dalmases torna a la càrrega

Els nervis s'han apoderat de Junts, fins al punt d'arribar també a l'insult. Ha estat Francesc de Dalmases, un habitual de les topades amb ERC, qui ha anomenat “desferra política caducada” a Oriol Junqueras. El motiu, les declaracions a Salvados, on el president d'ERC afirmava que la presidenta de Jutns Laura Borràs hauria de quedar fora de l'amnistia.

Dalmases va haver de dimitir com a vicepresident de Junts per intimidar una periodista de TV3 després d'una entrevista a Laura Borràs. Ara, el polèmic exdirigent de Junts, que continua sent diputat, torna a la càrrega amb un dur tuit contra Junqueras. "Ha acabat sent la suma dels seus fracassos, del seu odi i les seves renúncies", ha dit.

Mentrestant, Junts per Catalunya segueix defensant l'acord de Brussel·les com el marc on s'estableixen les condicions i els mecanismes per a la resolució del conflicte. La veritat és que només Pilar Rahola i algun més han defensat l'acord i amb la boca petita. És clar que a falta d'arguments, sempre quedarà l'insult.

➡️ Política

Més notícies: