Pere Aragonès vol que 'els crims per ecocidi' entrin al Codi Penal
Pere Aragonés planteja penalitzar els "crims mediambientals" al Codi Penal i portar aquesta llei al Codi Penal Internacional
El medi ambient és un tema que cada cop preocupa més a la Generalitat de Catalunya. Aquesta vegada, uns experts han comparegut al Parlament per valorar la Proposició de llei de modificació del Codi Penal per incorporar els anomenats “ecocidis” o crims mediambientals.
La setmana passada, els investigadors de la URV al Centre d'Estudis en Dret ambiental de Tarragona (CEDAT), Antoni Pigrau Solé i Susana Borràs, en van parlar al Parlament. I és que dins del procés legislatiu, hi ha la possibilitat que els grups parlamentaris demanin a entitats o experts la seva opinió per incorporar-la al text final de la llei.
Per això, el Parlament de Catalunya va demanar a aquests experts la seva opinió per presentar-la a la Proposta per a la Mesa del Congrés dels Diputats. Aquesta iniciativa que ha pres el Parlament, liderada per Stop Ecocide, planteja penalitzar l'ecocidi en un context d'emergència climàtica.
La Generalitat planteja penalitzar els ecocidis
Per definició, un ecocidi fa referència a “qualsevol acte il·lícit o arbitrari perpetrat, sabent que hi ha una possibilitat substancial que això causi danys greus al medi ambient”. Aquest terme es va sentir per primera vegada el 1972, a la Conferència d'Estocolm sobre el Medi Ambient Humà. En aquesta conferència es va declarar que la utilització del químic anomenat “agent taronja” utilitzat a la Guerra del Vietnam era perjudicial per al medi ambient, considerant-ho així un delicte d'ecocidi.
El terme ecocidi va passar a formar part dels debats de les Nacions Unides. Tot i això, malgrat els intents d'alguns advocats per reconèixer aquest delicte com a crim internacional, els Estats Units, el Regne Unit, França i els Països Baixos s'hi van oposar.
Ara, un grup independent d'experts té l'objectiu que el delicte d'ecocidi entri al Codi Penal, i així incloure'l a la jurisdicció de la Cort Penal Internacional. Durant la seva intervenció, els investigadors de la URV van centrar les intervencions en les millores jurídiques que el Parlament podria incloure en la seva proposta abans de presentar-la al Congrés dels Diputats.
Després de la intervenció dels experts, els diferents grups parlamentaris s'hi han posicionat. ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i PSC han donat suport a aquest tema. Per això, la tramitació de la proposta sobre penalitzar els crims mediambientals segueix dempeus i arribarà fins al Congrés dels Diputats.
Més notícies: