'TV3 sembla dirigida per Hamàs'
L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, es posiciona clarament
Sílvia Orriols mai no es queda a mitges. I aquesta vegada, a propòsit del posicionament de TV3 a propòsit de l'atac terrorista de Hamàs, l'alcaldessa de Ripoll ha estat contundent. A Twitter s'ha despatxat sense embuts. Segons la seva opinió, els mitjans de comunicació públics catalans “semblen dirigits per Hamàs”.
Què fa pensar això?
Molt probablement, la decisió editorial presa a TV3 de parlar de “milicians” en lloc de “terroristes”. El que als informatius s'hagi presentat com una “guerra entre Israel i Hamàs” no ha ajudat precisament. I encara menys quan fins al diari francès inequívocament progressista Libération o la CNN parlen clarament d'atacs terroristes. A El País, amb tot, també són tebis i parlen de “braç armat” de Hamàs i es refereixen també a un “profund malestar” de “diversos estats membres de la UE”.
Aquest malestar s'hauria genet després que Oliver Varhelyi, comissari europeu de Veïnatge, hagi parlat de “revisar” les ajudes europees al desenvolupament que rep Palestina. La realitat és que d'entre 27 estats membres només s'han queixat Espanya, Dinamarca, Irlanda i Luxemburg.
Debat
El posicionament d'Orriols, però, ha obert un interessant debat a la xarxa X, abans Twitter. Alguns usuaris, com @civilitzacio, es pregunten “què han fet els palestins per Catalunya” i indica que, segons ell, “els musulmans són un perill existencial per a Europa”. Altres, en cas de @RGuinau, plantegen que, per a la informació de l'Orient Mitjà “TV3 es limiti a connectar amb Al Jazeera i anar traduint”. Segons la seva opinió, “serà més barat i més neutral”. Altres, però, prefereixen insultar-la anomenant-la, com fa @cipotal, qui l'etziba la frase “Netanyahu de tot a un euro”.
Mentrestant, Pere Aragonès en prou feines ha fet declaracions. Des de la Generalitat, tot el que s'ha pogut veure és una piulada de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior, que Junts veu "equidistant".
Pedro Sánchez, aquí sí, ha condemnat el terrorisme i ha exigit que cessin els atacs a la població civil. Ernest Urtasun, de Sumar, ha assenyalat Israel com a "responsable" i ha parlat d'"hipocresia de les institucions europees".
Dos espanyols
Entre els centenars de desapareguts després de l'atac terrorista de Hamàs hi ha dos ciutadans espanyols. Són Maya Villalobo, una jove hispanoisraeliana que estava fent el servei militar a la base de Nahal Oz, i Iván Illarramendi, un basc de Zarauz que vivia en un quibuts. A Illarramendi i la seva dona els van treure de casa per la força els terroristes islàmics ia la casa s'ha trobat sang.
Més notícies: