Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de circumstàncies mirant a l'horitzó
POLÍTICA

Feijóo es cobra la venjança contra Junts i ERC

El PP està disposat a no deixar passar ni una als independentistes

La conformació de les majories a les Corts ja feia preveure una legislatura conflictiva. El PSOE s'ha assegurat el control de la Mesa del Congrés, però el PP ostenta la majoria absoluta al Senat. A les primeres de canvi ha saltat el primer enfrontament entre les dues cambres legislatives.

El PSOE i Sumar van impulsar des de la Mesa del Congrés la cessió de diputats a ERC i Junts perquè tinguessin grup propi. Però el PP, des del Senat, ha bloquejat aquesta maniobra momentàniament. Es cobra així la seva venjança per la complicitat dels independentistes amb Pedro Sánchez.

Hi ha en joc els 2,3 milions d'euros que s'embutxacarien els partits independentistes per tenir grup propi al Congrés. En tot cas, mostra la casa dels embolics en què s'ha convertit el parlament espanyol. I això, amb la investidura encara a l'aire.

El PP per als peus a PSOE i Junts

ERC i Junts han aconseguit grup propi gràcies a una maniobra del PSOE envoltada de la polèmica. Els precedents permeten la cessió temporal de diputats per assolir el mínim exigit. Però en el cas dels diputats del PSOE cedits a Junts s'ha retorçat el reglament fins a sobrepassar-lo.

Montatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo somrient amb la imatge de Carles Puigdemont mirant al terra

PP i Vox consideren que és un frau electoral perquè s'han cedit els vots que pertanyen a les candidatures i no als diputats. Gènova s'està plantejant portar el cas al Tribunal Constitucional per anul·lar els dos grups. Vox, en canvi, ha optat per recórrer la decisió davant de la mateixa Mesa del Congrés.

Al Senat, el PP podria utilitzar la seva àmplia majoria per frenar els tripijocs dels independentistes catalans. De moment ha posat el cas a les mans del departament jurídic per valorar els passos a seguir. Al rerefons hi ha també el context polític actual.

S'hi juguen 2,3 milions

El PP s'ha obert a negociar amb Junts i l'embolic del grup propi es pot veure com un obstacle per als de Puigdemont. Tot i això, hi ha poques esperances que hi pugui haver un acord entre els dos partits. A Gènova tenen clar que cal seguir endavant amb la impugnació dels grups propis.

Seria un cop dur als partits independentistes, que es juguen 2,3 milions en els pròxims quatre anys. Si finalment tornen al Grup Mixt, hauran de repartir aquesta quantitat amb la resta de partits. A més, perdrien els privilegis polítics que suposa tenir grup propi al Congrés.

Això fa preveure una batalla contínua entre la Mesa del Congrés del Senat. Tots dos òrgans tenen la capacitat d'afavorir o bloquejar lleis, així que poden ser utilitzats pel PSOE i el PP com una arma política en els seus enfrontaments.

➡️ Política

Més notícies: