Pere Aragonès aposta per allargar el procés
El president de la Generalitat s'encalla amb el referèndum
"Un referèndum a l'escocesa". Aquesta és la proposta que defensa Pere Aragonès. Després de fer treballar durant sis mesos un “comitè d'experts” i que aquest fes diverses propostes -com fer una votació a tot Espanya sobre la independència de Catalunya-, finalment el president del Govern torna a la casella de sortida.
"Un referèndum sobre la independència és possible, viable, legal i una solució compartida entre totes dues parts", ha afirmat el cap de l'executiu català. I ho ha fet sense despentinar-se, com si aquesta no fos la proposta que el seu partit defensa des que van assumir el seu fracàs després de l'1 d'octubre.
D'aquesta manera, Pere Aragonès aposta per allargar una mica més el 'procés'. Defensa una proposta (referèndum acordat amb l'Estat) que, fins ara, ha rebut la negativa de tots els partits d'àmbit nacional -fins i tot Sumar-. I a més, la desvincula de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. "Això va més enllà de la investidura d´un president espanyol", ha dit.
A més, proposa estirar el xiclet el màxim possible. Pere Aragonès primer encarregarà a l'Institut d'Estudis d'Autogovern un informe per “explorar els instruments jurídics concrets” per poder fer aquest referèndum. I després buscarà el consens d'altres forces convocant una taula de partits de l'àmbit del Parlament de Catalunya.
Així, venen setmanes i mesos en què el Govern continuarà posant sobre la taula la idea d'un “referèndum acordat” amb l'Estat. Primer consultant més experts i després parlant amb les diferents forces parlamentàries. Unes forces parlamentàries que, avui, no han canviat la seva posició respecte a aquest hipotètic referèndum.
De fet, el mateix Aragonès ha deixat clar que “avui no posem condicions noves”. Per tant, aquest nou procés que inicia el president de la Generalitat no deixa de ser un 'más de lo mismo', però ara vestit amb un informe d'un “comitè d'experts”. Ens esperen, doncs, nous capítols del 'procés'.
De moment, cap partit no s'ha pronunciat sobre això. Això sí, tant Junts com la CUP mai no han vist amb bons ulls la iniciativa d'Aragonès de reunir un grup d'acadèmics perquè emetin conclusions sobre un “acord de claredat” respecte a un hipotètic referèndum.
Més notícies: