Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès somrient i un cercle amb un primer pla del Papa Francesc fent una picada d'ullet amb el seu ull esquerre
POLÍTICA

Pere Aragonès converteix el Papa Francesc en el seu aliat

El President ha llançat el seu missatge a la Santa Seu

Pere Aragonès ha aprofitat la seva audiència privada amb el papa Francesc, aquest dilluns, per exposar-li l'actualitat política a Catalunya i Espanya. Una actualitat marcada, és clar, per les negociacions amb el PSOE. El president no ha deixat passar l'oportunitat de llençar el seu missatge sobre “el diàleg i la negociació”.

El president de la Generalitat ha expressat davant del Papa la idea que “el camí és sempre parlar entre diferents per poder arribar a acords”. En la curta audiència de mitja hora, no ha entrat en detalls sobre la negociació. I davant dels periodistes s'ha limitat a assenyalar que el pacte amb el PSOE és “un bon acord”.

Hi ha hagut moltes suspicàcies sobre la coincidència de la reunió a la Santa Seu i les negociacions de la investidura. Però des de Palau asseguren que la cita amb el Papa estava programada des del mes de juny. És a dir, abans fins i tot de les eleccions del 23-J que van donar un resultat tan capritxós.

Pere Aragonès, eufòric

Segons Aragonès, “l'acord amb el PSOE és molt positiu perquè garanteix una amnistia que doni cobertura a totes les causes de naturalesa política”. A més, ha assenyalat que “també permet continuar amb un procés de negociació a partir del reconeixement nacional de Catalunya i la cerca de solucions democràtiques al conflicte”. Finalment, ha posat l'accent a la rellevància del traspàs de Rodalies.

Primer pla del polític d'ERC, Pere Aragonès, de perfil a la sala de premsa del palau de la Generalitat

Lluny de ser anecdòtic, l'audiència del president del Govern amb una institució com la Santa Seu té el seu calat. El Vaticà és un poder en si mateix, i això permet a Pere Aragonès llançar un missatge amb ressò mundial. Tot, mentre Carles Puigdemont segueix amb la seva decisió a l'aire a vint dies per al deadline.

Si el 27 de novembre no hi ha investidura, es dissoldran les càmeres i hi haurà repetició electoral. Si finalment les negociacions fracassen, l'acord entre PSOE i ERC quedarà en res. Tot i que de moment els republicans s'han apuntat un primer gol en espera del que faci Waterloo.

Una altra fita històrica

Pere Aragonès està llançat, i amb la foto amb el Papa Francesc s'ha marcat el mateix. És la primera visita d'un president de la Generalitat a la Santa Seu des que Joan Pau II va rebre Jordi Pujol, fa 42 anys. El mediador ha estat curiosament el cardenal Omella, arquebisbe de Barcelona, a qui fa uns dies se situava com a relator proposat per Puigdemont a les negociacions amb el PSOE.

El president, que sembla que està vivint uns dies de somni després de molts mesos sota pressió, ha anat al Vaticà amb la seva dona Janina. Els acompanyava el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizi. El president ha xerrat trenta minuts tot sol amb el pontífex, i en la conversa han sortit diversos temes.

Evidentment, l'actualitat política a Catalunya i Espanya ha centrat bona part de la conversa. Però també han parlat de la guerra a Palestina, de l'habitatge i de l'educació, i del repte migratori. Aragonès li ha regalat, entre altres coses, una samarreta de l'equip del Papa donada per la comunitat argentina de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: