Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats el 21 de març de 2023
POLÍTICA

Pedro Sánchez torna a 'canviar d'opinió' per acontentar ERC i Junts

La pregunta és què farà amb l'amnistia i el referèndum

Carlos Alsina va preguntar fa poc a Pedro Sánchez “per què ens ha mentit tant”. El llavors president va respondre el següent: "He tingut canvis de posició política en alguns assumptes d'Estat com pot ser el tema català, perquè he hagut de prendre decisions molt difícils i arriscades".

Ara, el suport d'ERC i Junts per aconseguir la majoria de la Mesa del Congrés obliga el PSOE a canviar una altra vegada de posició política. Per exemple, amb l'ús de les llengües regionals a les institucions i les comissions de recerca al parlament.

Tot i que la pedra de toc de la legislatura serà l'amnistia i el referèndum. De moment, el PSOE ja està començant a canviar el discurs per justificar les concessions a l'independentisme, i no ha fet més que començar. Pedro Sánchez està disposat al que sigui per tal de revalidar el seu govern.

L'amnistia, ara sí

L'amnistia havia estat una de les línies marcades en vermell pel PSOE en la negociació amb els independentistes. Sobretot perquè suposa comprar el discurs que a Espanya hi ha repressió política. Ara, la diabòlica aritmètica parlamentària ha arrossegat el PSOE a debatre sobre aquest punt.

Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient

Van ser els socialistes els que van tombar l'esborrany de llei d'amnistia per inconstitucional. Ara han canviat d'opinió i afirmen que “l'amnistia cap perfectament a la Constitució”. No només això, sinó que a més defensen que és una “bona” mesura per pacificar Catalunya.

Cal recordar que Pedro Sánchez va afirmar inicialment que mai no indultaria els líders del procés, i després ho va fer. Ara pot passar el mateix amb l'amnistia. De moment no està a sobre de la taula, però sí que s'ha tractat en converses informals i serà el punt de partida de les negociacions per a la investidura.

Més concessions

L'ús del català al Congrés havia estat una altra de les línies vermelles del PSOE. Els socialistes es van aferrar sempre al reglament de la cambra per evitar el debat. La seva posició era tan ferma que es va convertir en un dels motius principals d'enfrontament entre el partit de Pedro Sánchez i els independentistes.

El PSOE no només ha canviat d'opinió quant a les llengües, sinó que ho ha fet en temps rècord. El que fins dijous passat era inviable, en qüestió d'hores es va començar a tramitar al Congrés i es va traslladar la petició a Europa.

Sánchez ha hagut d'empassar-se també les comissions d'investigació, a les quals s'havia negat fins ara. La comissió sobre el cas Pegasus esquitxa els mateixos socialistes, i la dels atemptats sobre el 17-A posa a la diana el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Per això fins ara el PSOE s'havia oposat al costat del PP, emparant-se a la Comissió de Secrets Oficials.

Fins on arribarà?

L'amnistia i el referèndum també són línies marcades en vermell. Però el preu de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez pujarà, i caldrà veure si el PSOE tornarà a canviar d'opinió o aquesta vegada es plantarà. A Ferraz estan convençuts que hi ha eines alternatives per convèncer Puigdemont.

L'amnistia té un millor acomodament a l'ordre constitucional, i és probable que s'acabi aplicant per al conjunt dels encausats del Procés. El referèndum és farina d'un altre paner. El PSOE s'escudarà en què no el pot aplicar sense una majoria de la cambra de què no disposa.

➡️ Política

Més notícies: