Muntatge amb un primer pla de Jordi Pujol amb cara seriosa i un pla mitjà curt de Carles Puigdemont amb cara de preocupació. De fons, una imatge de la façana del Palau de la Generalitat
POLÍTICA

Pedro Sánchez ressuscita fins i tot a Jordi Pujol

L'expresident aplaudeix el viratge pujolista de Puigdemont


Pedro Sánchez, un animal polític capaç de tot, ha aconseguit el que semblava impossible, que Junts per Catalunya torni al pujolisme. El partit de Carles Puigdemont, fins fa poc escorat a les proclames i la confrontació, ara recupera l'esperit del pactisme amb Madrid i el peix al cove. El mateix Jordi Pujol ha tornat a la palestra per elogiar Pedro Sánchez i marcar el camí a Puigdemont.

L'expresident ha destacat que el líder del PSOE és “un home molt hàbil” manejant un país com Catalunya “que no és senzill”. Com va fer també al seu moment Artur Mas, ha assenyalat “l'actitud negociadora” com el camí que cal seguir per l'espai postconvergent. “Com a norma hem de negociar, llevat que vulguem una sublevació”, ha dit.

A més, ha aprofitat per incloure's com a possible beneficiari de l'amnistia, ja que s'ha considerat "víctima d'una actitud hostil". En aquest sentit, ha aplaudit que la mesura de gràcia “sigui el més àmplia possible”. És clar que Pedro Sánchez i l'amnistia han aconseguit ressuscitar fins a les forces del passat més remot.

El Procés torna al pujolisme

Jordi Pujol ha carregat durament contra l'estratègia de la intransigència, sostinguda fins ara per Junts per Catalunya. “El tot o res no porta enlloc perquè Espanya és un país molt important i la política no pot ignorar quines són les forces i les debilitats”, ha afirmat. Critica així la línia que seguia fins ara el partit de Puigdemont, sota els designis de Laura Borràs.

No és estrany que l'expresident, callat durant tots aquests anys, aparegui just ara, quan a Junts s'ha imposat el sector de la vella convergència. És a dir, el sector de Jordi Turull i Josep Rull, partidaris de la negociació amb Madrid i la reconstrucció dels ponts amb ERC. A més, tenen el suport d'importants empresaris preocupats amb la deriva del nacionalisme català conservador.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, durant la presentació del seu llibre 'L'última conversa', 1 de març de 2023

També és significatiu que l'home que va pactar amb el PP de José María Aznar ara avali l'acord amb el PSOE de Pedro Sánchez. L'expresident ha ressuscitat conceptes que semblaven oblidats com “l'encaix de Catalunya a Espanya”. Una cosa molt significativa de la recomposició que viu l'espai processista.

'La identitat està amenaçada'

Com a bon convergent tampoc no podien faltar algunes dosis de victimisme. Pujol va recuperar l'inventari de greuges assegurant que "la nostra identitat està amenaçada" i que "la llengua catalana està en perill". En aquest sentit, ha apel·lat els polítics catalans a preocupar-se més per aquesta qüestió “que no són de diners”.

Jordi Pujol ja va formar part indirectament de les negociacions entre Junts i PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Carles Puigdemont va reclamar l'exculpació de l'expresident en el marc de la llei d'amnistia. Mentrestant, la política catalana ha dut a terme una silenciosa però constant labor de rehabilitació social de la seva figura.

Jordi Pujol va ser imputat per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, frau a la Hisenda pública i falsedat documental. Segons la instrucció, “la família Pujol va aprofitar la seva posició privilegiada per acumular durant decennis un patrimoni desmesurat”. Als 93 anys, encara no s'ha enfrontat a la justícia.

➡️ Política

Més notícies: