Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de dubtes i arquejant les celles
POLÍTICA

Els jutges, en peu de guerra contra Pedro Sánchez

L'associació més gran se suma a l'ofensiva de vuit vocals del CGPJ

Creix la pressió sobre Pedro Sánchez poques hores abans que s'anunciï l'acord amb Junts per Catalunya. L'Associació Professional de la Magistratura (APM), principal associació de jutges d'Espanya, ha emès un dur comunicat contra l'amnistia. Només unes quantes hores abans, vuit vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) van sol·licitar un ple urgent per rebutjar l'amnistia.

La revolta dels jutges contra l'amnistia estreny encara més el setge als plans de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. El PSOE sap que té en contra una important majoria social i bona part dels seus barons i militants. Ferraz es prepara per a una legislatura amb l'aigua al coll.

Però els socialistes van perdre gairebé tot el poder territorial a les municipals i autonòmiques del 28 de maig, i Sánchez ha donat l'ordre d'assegurar la investidura sí o sí. A la cúpula envien missatges de tranquil·litat a la militància: no s'ha creuat cap línia vermella i els independentistes també faran concessions. Però l'oposició dels jutges obre serioses incògnites sobre la viabilitat dels acords.

Deteriorament institucional

L'Associació Professional de la Magistratura, principal associació de jutges, va emetre ahir a la nit un comunicat contra la llei d'amnistia. Els magistrats parlen del “principi de la fi de la nostra democràcia”. Hores abans, vuit vocals del CGPJ van emetre un altre comunicat parlant d'“abolició de l'Estat de Dret”.

Segons l'associació professional de jutges, l'amnistia trenca les regles de la Constitució del 1978 i vola pels aires l'Estat de Dret. Tenen clar que l'amnistia no hi cap a la Constitució perquè ataca “la igualtat i la separació de poders”. El fet d'amnistiar “només uns quants” és “inacceptable en una democràcia plena”.

Per a l'associació, hi ha un “deteriorament institucional” amb un “constant desprestigi de la funció jurisdiccional i atacs permanents a la independència judicial”. Insisteix que "una llei d'amnistia posa en qüestió la tasca dels jutges espanyols que van aplicar les lleis ordinàries elaborades pel poder legislatiu". A més a més, el comunicat posa en qüestió l'ètica de l'amnistia.

Recursos davant dels tribunals

Segons el text, la llei d'amnistia té per objecte lliurar “aquells que van participar en els esdeveniments esdevinguts a Catalunya l'1 d'octubre del 2017”. Fets, diu, "constitutius de delictes greus, que van atemptar contra l'ordre constitucional i la convivència pacífica dels catalans i la resta d'espanyols". Puntualitza també que el govern en funcions està pactant “amb els màxims responsables dels delictes”.

Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

Tot i tractar-se d'una mera declaració formal, els darrers comunicats dels jutges mostren un evident clima d'indignació a la magistratura. Això ha provocat la preocupació a Ferraz. El PSOE tem que els obstacles legals facin saltar pels aires l'amnistia i la legislatura descarrili.

Està previst que la llei d'amnistia es registri la setmana que ve abans de la investidura de Pedro Sánchez. El PP posarà en marxa llavors els mecanismes legals per frenar la llei, tant al Senat com amb recursos davant dels tribunals. La darrera paraula la tindran els jutges del Tribunal Constitucional.

➡️ Política

Més notícies: