Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Pedro Sánchez, sense oposició

Va guanyar el debat davant un Feijóo superat i un Abascal que va renunciar al cos a cos


Eufòria continguda al PSOE després de la primera sessió del debat d'investidura. Fins i tot els diaris conservadors donen com a guanyador Pedro Sánchez, que amb tots els seus estratagemes va saber neutralitzar un Feijóo superat i un Abascal que va renunciar al cos a cos. A més, apareixen noves escletxes de divisió a la dreta.

Vox ha amenaçat el PP de trencar els governs autonòmics si permet la tramitació de l'amnistia al Senat. Els de Santiago Abascal també pressionen per impulsar la il·legalització d'ERC i Junts al Senat. Els populars, per la seva banda, se senten cada cop més incòmodes amb Vox i preveuen una legislatura tensa amb ells.

La divisió i la falta d'una estratègia clara a la dreta beneficia un Pedro Sánchez que ahir va destrossar els seus enemics i va aplacar els escèptics. Sense un projecte clar de país, en van tenir prou amb les seves taules per engrandir-se en l'adversitat. Enmig de la que està caient, va fer la sensació que el president s'ho estava passant bé.

Feijóo, de més a menys

Alberto Núnez Feijóo va fer una intervenció a l'altura d'un líder de l'oposició conscient de la gravetat del moment. Amb un to ferm però serè, va esgrimir una astuta estratègia consistent a acorralar el PSOE amb l'amnistia i desemmascarar els seus socis. Va culminar així la construcció del perfil institucional que va començar a marcar amb el discurs del seu debat d'investidura, el 26 de setembre.

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

A Gènova es mostren satisfets amb la intervenció del seu líder, que va saber trobar l'equilibri perfecte entre la duresa i la moderació. També creuen que el radicalisme de Vox, que ahir va renunciar a la política per l'activisme, deixa un espai lliure per créixer en la crítica institucional al Govern. Feijóo podrà ara fer-se gran des de l'oposició mentre el govern es desgasta en mans dels independentistes.

Si Feijóo es va mostrar solvent en la seva intervenció, en canvi va perdre al cos a cos. El líder de l'oposició es va veure apallissat per un Pedro Sánchez crescut, que se'n va riure d'ell sense que aquest mostrés res més que un inquietant nerviosisme. El PP només va prendre la iniciativa per retreure a Rufián l'atac als jutges, i poca cosa més.

Vox els ho posa fàcil a Sánchez

Mentrestant, Vox continua entossudit en una estratègia estèril que només serveix per reivindicar-se davant dels seus. Els de Santiago Abascal van abandonar l'hemicicle per unir-se a una manifestació que a penes reunia unes desenes de persones a les portes del Congrés. Van cedir així el monopoli de l'oposició al PP, i van deixar la pista lliure Pedro Sánchez i els seus socis per caricaturitzar els seus exabruptes.

Muntatge de Santiago Abascal amb el congrés de fons lleugerament desenfocat

Abascal va donar voltes sobre si mateix amb una retòrica inflada amb termes com “cop d'estat” i “tirà”. Més enllà d'això, ni una sola proposta amb cara i ulls per desactivar el pla de Pedro Sánchez. Totes les seves iniciatives, com intentar paralitzar la investidura als tribunals, fracassen una darrere l'altra.

Fa la sensació que Feijóo s'ha acomodat en el paper de líder de l'oposició, i que Abascal es conforma amb la gesticulació. La realitat és que la legislatura començarà amb un Pedro Sánchez pletòric i sense oposició. Al president només se li va posar cara de circumstàncies amb la repassada de Junts per Catalunya… tot un símptoma.

➡️ Política

Més notícies: