Home amb vestit i corbata parlant davant d'una bandera d'Espanya i un fons blau.
POLÍTICA

Pedro Sánchez envia un missatge a Junts després de l'acord amb ERC

Els convida a fer una oposició constructiva a Catalunya i a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest migdia al Palau de la Moncloa per fer balanç del curs polític. Sánchez s'ha centrat en la recuperació econòmica i la situació de Catalunya. En aquest darrer apartat ha valorat l'acord entre ERC i el PSC com “un avenç per a catalans i espanyols”, posant en valor la pacificació aconseguida a Catalunya amb el govern.

Aquesta era la primera compareixença de Pedro Sánchez després d'assolir un preacord amb Esquerra per a la investidura de Salvador Illa a Catalunya. El president del Govern ha defensat amb passió l'acord i ha reconegut la voluntat d'enteniment d'ERC en una situació complicada. Ha valorat la recuperació del diàleg i els acords a Catalunya, que “avui està millor que el 2017”.

Un grup de persones dretes davant d'un podi groc amb el logotip d'Esquerra Republicana, mentre diverses càmeres els graven.

Però Sánchez és conscient que el pacte amb ERC erosiona perillosament la seva entesa amb Junts, i això s'ha referit. Preguntat per aquest tema, el president ha aprofitat per enviar un missatge als de Carles Puigdemont.

Els ha comminat a exercir una oposició responsable a Catalunya, ia aprovar els pressupostos generals de l'Estat a Madrid.

Missatge de Sánchez a Junts

Junts va bloquejar la setmana passada la tramitació dels pressupostos de Sánchez deixant la legislatura en via morta. Va ser una maniobra més del líder de Junts per condicionar les negociacions entre ERC i el PSC. Ara, un cop forjat l'acord i davant els rumors d'una ruptura definitiva dels de Puigdemont amb el PSOE, Pedro Sánchez ha enviat un missatge molt clar a Junts per Catalunya.

Home amb ulleres i cabell canós en una conferència de premsa davant d'un fons blau amb text i una bandera catalana.

El president ha demanat a Junts que reflexioni i faci una lectura del mandat dels catalans a les urnes, que han demanat més avenços socials. Per això els ha comminat a fer una “oposició útil en benefici de Catalunya i també d'Espanya amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat”. Sánchez ha aclarit que la seva intenció és presentar-los al setembre-octubre per aprovar-los abans que s'acabi l'any.

Pedro Sánchez comparece para hacer balance del curso político

El president també ha reconegut la dificultat de la legislatura per la complexitat de l´arc parlamentari, però s´ha mostrat optimista: "Si hi ha algú capaç d´articular grans majories per treure lleis endavant, aquest és el partit socialista".

El silenci de Carles Puigdemont

Junts va valorar ahir en un comunicat l'acord aconseguit entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa. La direcció critica allò que considera una submissió d'Esquerra al PSC més espanyolista, i adverteix que els socialistes no compliran els compromisos. Junts estudia ara la millor estratègia per contrarestar el cop dur de la investidura de Salvador Illa, que els deixaria quatre anys més a l'oposició.

El pronunciament de l?òrgan executiu del partit contrasta amb el silenci del seu líder al'ombra, Carles Puigdemont. L'expresident encara no s'ha manifestat, en espera d'anunciar la seva decisió sobre el possible retorn a Catalunya. Aquesta és la darrera carta que li queda per intentar boicotejar la investidura de Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: