Primer pla de Carles Puigdemont enfadat
POLÍTICA

Pedro Sánchez guanya la partida a Carles Puigdemont

L'amnistia no arriba a temps i s'imposa una altra taula de diàleg

A poc a poc es va aclarint el camí de la investidura de Pedro Sánchez, i sembla que sí que hi haurà acord. El PSOE està aconseguint canalitzar les negociacions amb Puigdemont, que ja no sembla tan intransigent com al principi. El líder de Junts va assumint que la repetició electoral seria molt pitjor, i està disposat a rebaixar les pretensions.

L'estratègia inicial de Junts passava per presentar exigències històriques com a preludi de les negociacions. Va ser així com va colar la sol·licitud de l'oficialitat del català a Europa o desvincular l'independentisme del terrorisme a l'Europol. Això havia de portar a la recta final de les negociacions amb dues exigències molt clares, una llei d´amnistia abans de la investidura, i el compromís per escrit d´un referèndum d´autodeterminació.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Però han sorgit dos problemes que comprometen el pla traçat per Puigdemont. Un és que no hi ha temps material per aprovar una llei d'amnistia amb garanties abans de la investidura, i l'altre que el PSOE no està disposat a passar per l'aro del referèndum. Tot i això, Junts ha decidit que això no serà un impediment per seguir negociant un "acord històric".

Primer triomf de Pedro Sánchez

La negociació entre socialistes i juntaires s'està desenvolupant amb gran discreció i una profunda desconfiança mútua. Junts sempre ha parlat de “fets comprovables” perquè no es refia del PSOE. Per això van exigir que la llei d'amnistia fos abans de la investidura, per evitar que un cop investit, Sánchez s'oblidés del tema.

Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint

El PSOE, també per desconfiança, volia aprovar la llei després de la investidura per evitar que Junts es fes enrere el dia de la votació. Pedro Sánchez s'ha anotat el primer gol, ja que Puigdemont s'ha resignat davant de la impossibilitat de treure la llei abans de la investidura. L'expresident podrà demanar com a molt que es registri una proposició de llei al Congrés per aprovar la llei més tard.

Aquest ha estat un èxit de Pedro Sánchez, que una vegada més ha demostrat que en estratègia política no el guanya ningú. El debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo li ha permès guanyar temps i reduir el marge per al'aprovació d'urgència d'una llei d'amnistia. Amb això, a més, ha afegit més pressió a l'equip negociador de Waterloo.

El mateix pel PSOE

El segon gol anotat per Pedro Sánchez és encara de més importància. El PSOE va advertir la setmana passada que l'exigència del referèndum conduïa automàticament a noves eleccions. A Waterloo s'estan posant nerviosos perquè la repetició electoral suposa perdre una oportunitat històrica per a l'independentisme.

Ara, Puigdemont comença a baixar del ruc i s'obre a la possibilitat d'una consulta pactada amb el Govern. És, per tant, el mateix que ja van pactar ERC i el PSOE el 2020 i que va derivar a la taula de diàleg tan injuriada per Junts. És a dir, que Waterloo acceptaria el marc mental establert pel PSOE i Esquerra.

El problema és com ara presentarà les rebaixes Puigdemont a un independentisme ressentit amb els líders. El PSOE també ha pensat en això, i proposarà a Junts eliminar termes com a “taula de diàleg” que recorden a temps passats. La intenció és assolir uns acords que tant PSOE com Junts puguin presentar com un èxit davant de la seva parròquia.

➡️ Política

Més notícies: