Muntatge de Pedro Sánchez aplaudint i, per darrere, Carles Puigdemont
POLÍTICA

Pedro Sánchez dona ara llargues a Carles Puigdemont

El president del Gobierno proposa que Catalunya tingui més autogovern i intenta abaixar els fums al líder de Junts


Abans de reunir-se amb Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, Pedro Sánchez ha visitat els estudis de RAC1 per concedir una entrevista. El president del Gobierno ha volgut remarcar el seu rebuig al referèndum que demanen els processistes. També ha expressat que la seva proposta per a ERC i Junts és concedir més autogovern a la Generalitat. I, de passada, ha volgut abaixar els fums a Carles Puigdemont després d'anunciar que s'hi reunirà diverses vegades.

A ningú no se li escapa que Pedro Sánchez està fent equilibris. La lluita per liderar l'independentisme institucional que mantenen ERC i Junts, la necessitat dels seus vots al Congrés i el calendari electoral l'hi obliguen. Cada pas que fa, pot tenir conseqüències entre els seus socis processistes, també pot afectar la fràgil majoria que té a la Cambra Baixa i també pot perjudicar Salvador Illa a la seva carrera per ocupar la Generalitat d'aquí a poc més d'un any. D'aquí la seva estratègia de donar una de freda i una de calenta a republicans i juntaires.

Després d'admetre que cedirà davant Carles Puigdemont concedint-li l'anhelada reunió que l'expresident fa temps que demana, ara Pedro Sánchez ha volgut donar llargues al líder de Junts. Ho ha fet posposant les reunions previstes amb l'eurodiputat fins que l'amnistia no estigui aprovada. Tampoc ha volgut especificar si serà quan es publiqui la llei al BOE o quan la justícia doni el vistiplau a la normativa (si és que l'acaba donant, que aquest ja és un altre debat).

Per tant, la reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont es podria fer d'aquí a uns mesos, quan el Congrés doni llum verda al text. O també es podria allargar molt més, ja que la validació per part de la justícia (tant el Tribunal Constitucional com l'europea) podria arribar fins i tot d'aquí a un o dos anys. És a dir, hi haurà reunió, però ja veurem quan. Aquests tempos, a més, els mantindrà tant per les reunions amb Puigdemont com les previstes amb Oriol Junqueras.

Insisteix en el seu 'no' al referèndum

D'altra banda, Pedro Sánchez ha continuat insistint que no cedirà davant de les exigències processistes de fer un referèndum d'autodeterminació. Tot i que ja ha canviat d'opinió en altres qüestions al llarg dels darrers anys, el president del Gobierno vol mostrar públicament la seva fermesa davant d'aquesta petició. A canvi d'una votació vinculant, el líder socialista aposta per una Generalitat que gaudeixi de més autogovern, obrint la porta a nou finançament per a Catalunya i emplaçant els processetes a explorar la via del peix al cove pujolista.

➡️ Política

Més notícies: