Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home
POLÍTICA

Immigrants il·legals a Manresa volen esborrar els antecedents per obtenir els papers

Una dotzena de joves rebran assessorament legal per presentar el seu historial net davant d'Estrangeria

La immigració i seguretat han passat a ocupar la centralitat de l'agenda política a Catalunya. La crisi del model migratori i el repunt de la delinqüència han convertit el que fins ara era tabú a la principal preocupació dels catalans. En aquest context, ha irromput amb força el debat sobre l'enduriment del control migratori.

Una de les ciutats amb el debat més calent és Manresa, on aquest estiu va tenir lloc una baralla multitudinària entre dominicans i marroquins. Des d'allà ara arriba una notícia sorprenent. Un grup de joves immigrants s'han organitzat per demanar la cancel·lació dels seus antecedents policials per obtenir els papers.

Segons la notícia de Nació Digital , es tracta d'una dotzena de joves en situació irregular que viuen a Manresa. Convocats per l'Associació de Dones Musulmanes Al Noor i assessorats per un gestor expert en estrangeria, han iniciat els tràmits per demanar que esborrin el seu historial. “No tenen papers i cap no té antecedents penals, encara que sí policials, o administratius”, informa el portal digital.

Al carrer i sense regularitzar la seva situació

Aquests joves asseguren ser víctimes d'un sistema racista que fa que la policia els aturi constantment per demanar-los els papers. En ser identificats o detinguts, “encara que poques hores després quedin lliures, queda al seu expedient”, explica l'assessor legal. Segons diu, això repercuteix negativament a l'informe d'Estrangeria, que acaba denegant la regularització per aquests antecedents policials o administratius.

Policia deté una persona

Els joves que assisteixen a la reunió, sempre sobre la base de la informació del portal digital, són extutelats i més grans. Alguns tenen residència, mentre que altres viuen en condicions pitjors i asseguren passar la major part del temps al carrer. Fa anys que són a Manresa, malgrat que no han regularitzat la seva situació administrativa.

Ara, els joves rebran assessoria legal mitjançant l'associació musulmana per sol·licitar la cancel·lació dels antecedents. Així podrien presentar un historial net perquè Estrangeria accedeixi a regularitzar la seva situació. Demanaran l'informe policial cas per cas i després en demanaran l'anul·lació, encara que afirmen que el procediment serà lent.

Indignació amb la notícia

NacióDigital afirma que “el que és paradigmàtic és que quan Estrangeria els nega la residència perquè en algun moment els han parat i els han obert un expedient administratiu per no tenir papers. Quan precisament els tràmits que duu a terme són per solucionar aquesta situació”. Però no tots pensen el mateix, i la notícia ha provocat tota mena de reaccions.

“Si han de tractar amb Estrangeria per esborrar delictes no són joves manresans sinó delinqüents estrangers”, afirma una ciutadana a la xarxa social X. Hi ha comentaris que demanen la deportació dels immigrants irregulars que delinquin. Moltes crítiques es dirigeixen al tractament de la notícia, amb múltiples eufemismes i un edulcorament de la realitat.

➡️ Política

Més notícies: