Muntatge fotogràfic amb els 2 líders independentistes Puigdemont i Junqueras, amb Pedro Sánchez en primer pla i una manifestació plena d'estelades de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez aprofundeix la crisi del processisme

Junqueras i Puigdemont rivalitzen ara per una foto

Pedro SánchezERC i Junts just on volia, barallant-se per una foto en lloc de posar-se d'acord per formular peticions de màxims al Govern espanyol. Aquest dijous, el president es reuneix amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. A més, ha confirmat que es reunirà per separat amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a les taules de negociació de republicans i postconvergents.

ERC i Junts intenten vendre la reunió amb Pedro Sánchez com una nova concessió del Govern espanyol gràcies a la posició de força dels seus partits respectius. En realitat, els socialistes estan convençuts que la foto per separat debilita el processisme. I això els resta força per poder exigir al Govern que creui certes línies vermelles.

A Ferraz consideren que la disputa entre ERC i Junts per fer-se una foto amb Pedro Sánchez confirma que han renunciat a la via unilateral. A partir d'aquí, el Govern gestionarà les reunions intentant marcar els temps. La més delicada serà la de Carles Puigdemont, i ho volen tenir tot sota control.

Aragonès-Sánchez, partida d'escacs

El PSOE parla de la reunió de demà com la represa de la taula de diàleg amb el Govern. El President Aragonès posarà damunt la taula els temes urgents de la carpeta catalana, però demà no es tancarà res. Serà una reunió de caràcter informatiu, per establir les bases de la negociació.

Pla mig curt de Pere Aragonès somrient

La reunió és important per a Pere Aragonès, que vol marcar perfil presidencial en la lluita interna amb Oriol Junqueras i en la competència externa amb Carles Puigdemont. Pel Govern, la imatge servirà també per normalitzar les relacions bilaterals amb el Govern. I de passada reforçar la tesi que Pedro Sánchez ha aconseguit tornar els independentistes a la cleda de la negociació.

D'altra banda, Aragonès sap que és a la recta final de la legislatura i que necessita presentar avenços en matèria nacional a l'electorat independentista. El PSOE internarà dilatar les converses, aturar el temps, tot esperant el canvi de govern a Catalunya. Aleshores, les demandes del Govern podrien quedar en sac trencat.

ERC i Junts rivalitzen

Després hi ha les taules de negociació d'ERC i Junts, on cadascun dels partits intenta treure el seu propi rèdit. La veritat és que tots dos partits tenen el mateix interès i acabaran formulant les mateixes propostes. La clau és, per tant, en els temps i la gesticulació, la imatge.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez gran al mig i un altre de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras més petits somrient

El PSOE esperarà l'aplicació de l'amnistia per reunir-se amb Junqueras i Puigdemont com a polítics rehabilitats. Però a més, a Ferraz estan convençuts que les dues taules aprofundirà la crisi i la divisió del processisme. Mentre republicans i juntàries es barallen, els seus partits es desgasten i la indignació independentistes creix.

En un escenari ideal, el PSOE preveu a l'horitzó la victòria de Salvador Illa i la conformació d'un govern progressista a Catalunya. Un govern que podria incloure Esquerra si sumen amb els Comuns. Seria l?última carambola d'un Pedro Sánchez que ho té tot molt ben pensat.

➡️ Política

Més notícies: