Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

POLÍTICA

Pedro Sánchez activa la maquinària per salvar Carles Puigdemont

El fiscal general de l'Estat intercedeix perquè els fiscals del Tribuanl Suprem emetin un informe favorable

A hores d'ara van quedant clares dues coses, que això va de salvar Carles Puigdemont i que Pedro Sánchez farà tot el possible per aconseguir-ho. El Govern ja ha engegat la maquinària per contrarestar l'acusació de terrorisme a l'Audiència Nacional. Aquest serà el gran cavall de batalla per a l'aprovació de la llei d'amnistia.

El cop de porta de Junts a la llei d'amnistia la setmana passada va fer saltar totes les alarmes a Moncloa. Tot i els retrets inicials, PSOE i Junts es van comminar a treballar per a una sortida satisfactòria per a tots dos. Per al partit de Puigdemont, això passa per una llei que blindi el seu líder de les maniobres dels jutges per treure'l de l'amnistia.

En paral·lel a les negociacions per millorar el redactat de la llei, el PSOE ha posat fil a l'agulla per neutralitzar l'ofensiva judicial. Aquest dimarts es reuniran els fiscals del Tribunal Suprem per valorar els indicis del cas Tsunami Democràtic. Segons ha revelat El Mundo, el fiscal encarregat de redactar l'informe hauria corregit les valoracions.

Intercedeix el fiscal general de l'Estat

Segons El Mundo, el fiscal Álvaro Redondo, encarregat de redactar l'informe, va elaborar primer un escrit on apreciava indicis de terrorisme contra Puigdemont. Aquest informe, amb data del 26 de gener, avalava la competència del Tribunal Suprem per obrir una causa contra l'expresident. Però quatre dies després va redactar un nou informe instant a l'alt tribunal a rebutjar la imputació de Puigdemont per terrorisme.

Entre un informe i l'altre mitja la reunió que van tenir Redondo i Álvaro García Ortiz, fiscal general de l'Estat. Després d'aquella reunió, el fiscal del Suprem va canviar el criteri. Va passar d'avalar la tesi del jutge instructor de l'Audiència Nacional, Manuel García Castelló, a considerar que Puigdemont no pot ser investigat per terrorisme.

La mediació del fiscal general de l'Estat assenta les sospites sobre la intervenció del Govern al poder judicial, a favor de Puigdemont. L'Executiu està disposat a utilitzar tots els ressorts a l'abast per salvar la legislatura. Però això afegeix més malestar a la judicatura, que fa temps que acusa el Govern de Pedro Sánchez de posar en dubte la separació de poders.

El fiscal va redactar un nou informe

El 26 de gener, quatre dies abans de la votació de la llei d'amnistia al Congrés, el fiscal del TS Álvaro Redondo va elaborar un primer informe. Hi parla de “la participació de Puigdemont amb l'evident intenció d'atemptar greument contra la pau pública”. Per això, afegeix, “es pot considerar com a delicte de terrorisme”.

Per sorpresa dels seus companys fiscals, Redondo va canviar el criteri el 30 de gener, l'endemà de la votació de la llei d'amnistia al Congrés. Aquell dia va presentar un segon informe en què al·lega que a les accions de Tsunami Democràtic no es van produir delictes greus. Aquest dimarts es reunirà la Junta de Fiscals, però el Govern ha fet el primer pas per salvar Carles Puigdemont.

Cal recordar que Junts va rebutjar la llei d'amnistia perquè amb l'actual redactat no es garanteix la protecció davant de la persecució dels jutges. Va ser Puigdemont en persona qui va ordenar als diputats de Junts votar en contra de la llei. Tot i parlar en nom de tots els encausats, és clar que l'objectiu és salvar el líder.