Primer pla de Nayib Bukele amb vestit sense corbata parlant

POLÍTICA

Nayib Bukele humilia l'establishment mundial: arrasa a les eleccions d'El Salvador

L'agressiva campanya contra el president salvadorenc no fa efecte i Bukele celebra la seva victòria disparant contra la premsa espanyola

Un cop més, la campanya de l'establishment mundial per influir en unes votacions no ha fet efecte. Va passar al Brexit, al primer triomf de Donald Trump, també a les eleccions que van donar com a guanyador Javier Milei a Argentina o Geert Wilders als Països Baixos. I ara la història es repeteix, però a El Salvador. Nayib Bukele, que ha rebut ferotges atacs els últims mesos per alguns dels principals altaveus mediàtics globals, ha arrasat a les eleccions salvadorenques celebrades aquest diumenge.

Congressistes americanes demòcrates, oenagés com Amnistia Internacional, mitjans de comunicació com El País o el New York Times… la campanya per terra, mar i aire ha acabat sent estèril perquè el poble salvadorenc ha parlat alt i clar a les urnes i ha avalat les polítiques de Bukele. Ho ha fet amb una votació que apunta a resultat històric, ja no només a El Salvador, sinó a moltes de les democràcies mundials. I és que, en espera del recompte final oficial, els resultats preliminars donen a Nayib Bukele el 87% dels vots, fet que li permetria tenir un 97% del control del parlament (uns 58 diputats dels 60 que hi ha a la cambra).

Missatge per a la premsa espanyola: 'No serem els seus lacais'

Després d'autoproclamar-se vencedor mentre s'esperen els resultats oficials, Nayib Bukele ha atès la premsa. I ha tingut un missatge clar per a la d'Espanya. 'No serem els seus lacais', va afirmar el president.

En la seva compareixença, Bukele ha respost a El País quan el periodista del diari espanyol ha qüestionat si el triomf de Noves Idees podria posar en risc la democràcia salvadorenca. En un discurs de gairebé tres minuts, Bukele ha deixat sense arguments el periodista, recordant que "democràcia vol dir el poder del poble, no el que diu El País", mentre exalçava el seu poble i reivindicava la feina feta pel seu equip els últims anys al capdavant del govern.

El poble salvadorenc avala la reeixida política de Bukele

Nayib Bukele va dimitir a finals de novembre per poder tornar a presentar-se a les eleccions. El seu moviment, encara que comptava amb l'aval del parlament i de la Sala Constitucional, va ser vist pels seus rivals com a il·legal, al·legant que diversos articles de la Constitució salvadorenca impedien al president presentar-se a la reelecció.

Finalment va tenir llum verda per presentar-se una altra vegada i que fos el poble salvadorenc qui decidís si havia de fer un pas al costat o seguir al capdavant del país i donar continuïtat a les seves reeixides polítiques .

El Salvador, doncs, ha parlat i ha donat a Bukele l'oportunitat de continuar dirigint el país fins al 2029. Ho farà amb una àmplia majoria al parlament, cosa que li permetrà seguir amb les seves polítiques. Unes polítiques que passen per la tolerància zero amb la violència i el món de les colles (reduint dràsticament els homicidis comesos al país), la recuperació econòmica (que els últims mesos ja havia començat a donar els seus fruits) i també altres mesures com la reducció de la factura elèctrica gràcies a la construcció d'una presa nova.