Pla americà de Marc Solsona somrient i donant la mà als seus socis de govern local a Mollerussa
POLÍTICA

El PDeCAT es reinventa (una altra vegada)

Un dels principals hereus de Convergència i Unió va acordar la seva dissolució l'octubre passat, però ara alguns dels seus membres impulsen un nou projecte polític


Quan Artur Mas va decidir fer un salt al buit cap al processisme per salvar els mobles, el que va aconseguir va ser fragmentar el seu espai polític. Una de les principals idees de l'expresident va ser consolidar Convergència com "la casa gran del catalanisme", però el resultat va ser la divisió i la posterior mort política de l'històric partit de Jordi Pujol. Ara, passats els anys, l'espai postconvergent continua generant forces i sigles noves.

Un cop va esclatar la crisi convergent, alguns es van acabar apuntant al PSC. Altres van decidir continuar tirant a pel dret amb el tema de la independència de la mà de Puigdemont i el seu Junts per Catalunya. I el sector més perjudicat de tot aquest procés va ser el considerat més pujolista, el que aposta més pel pragmatisme que per la confrontació. Era el PDeCAT, que va anunciar la seva dissolució a finals del mes d'octubre passat.

Després de diverses patacades consecutives que van deixar el PDeCAT sense representació al Parlament ni al Congrés, només alguns dels seus dirigents han pogut sobreviure a la mort del partit. Alguns es van integrar a llistes municipals de Junts, com va passar a Barcelona amb la llista encapçalada per Xavier Trias, que tenia a rostres coneguts del PDeCAT com Joana Ortega. Altres, van optar per anar a les eleccions en coalició amb ARA, una plataforma municipalista nascuda a Reus, sota el nom d'ARA Pacte Local.

Foto de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la seva dona Helena Rakosnik.

Precisament d'aquest darrer espai és on neix l'enèsima reinvenció del postpujolisme. Marc Solsona, un dels pocs que va aconseguir l'alcaldia després de les eleccions del 28 de maig passat, és un dels seus impulsors. El màxim responsable polític de Mollerussa va presentar la nova etapa d'ARA Pacte local. I és que, el que queda del ja desaparegut PDeCAT, centrarà el seu futur en municipalisme, allunyat de les directrius de partits més grans i reivindicant-se com a “espai lliure”.

Més enllà de Mollerussa, Ara Pacte Local també té l'alcaldia d'Aitona. I compta amb diversos regidors a diferents municipis catalans. La seva intenció és créixer des dels pobles i ciutats, considerant-se “outsiders” i posant com a model precisament Mollerussa, on Solsona governa gràcies a un pacte amb el PSC i amb Junts. Una de les idees que també maneja el "nou" partit és ajudar als governs locals amb els problemes amb què sovint es troben a l'hora de bregar amb altres administracions.

Amb el postpujolisme desaparegut a les principals cambres de representants, els vestigis que encara sobreviuen a la destrossa que Artur Mas va fer a Convergència es resisteixen a desaparèixer. I ho fan des del municipalisme i amb la intenció de constituir-se com a partit per poder presentar diverses candidatures a les municipals del 2027.

➡️ Política

Més notícies: