Patrícia Plaja, la periodista que encara no assumeix que ha fet de política d'ERC
Tot i el seu perfil teòricament independent, la portaveu del Govern s'ha convertit en una de les fermes defensores de les tesis dels republicans
Patrícia Plaja, nascuda a Begur (Girona) fa 43 anys, va saltar a la fama després dels atemptats gihadistes del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. Aleshores era la cap de comunicació i xarxes socials dels Mossos d'Esquadra. I la seva gestió en aquelles hores i dies convulsos li va valer el reconeixement de la professió, fins i tot sent guardonada amb diversos premis.
Va ser el 2021 quan a Patrícia Plaja li va arribar la gran oportunitat laboral de la seva vida. En un moviment sorprenent, Pere Aragonès apostava per nomenar-la portaveu del Govern (llavors de coalició entre ERC i Junts), confiant així aquesta tasca a un perfil més professional que no pas polític.
De fet, ella sempre ha reivindicat el seu perfil professional. No és una dona de partit i el seu càrrec és institucional –no és consellera, però a efectes pràctics és gairebé com si ho fos–. Tot i això, la situació política a Catalunya ha provocat que Patrícia Plaja s'hagi alineat amb les tesis, no només del Govern -cosa lògica en el seu càrrec-, sinó dels d'Esquerra Republicana.
De portaveu del Govern a portaveu d'ERC
L'executiu de Pere Aragonès s'ha anat atrinxerant al llarg de la legislatura. Primer va caure el suport de la CUP i més tard, a l'octubre del 2022, Junts va sortir del Govern. Aquest aïllament també ha provocat el viratge de Plaja cap a les posicions d'ERC. Amb la ruptura del pacte de govern, els republicans i Junts han mantingut una guerra, sobretot, pel relat dins del processisme. I la portaveu ha acabat jugant un paper en el qual la línia que separava el partit i el Govern cada cop es feia més difusa.
És el mateix que passa amb la figura de Sergi Sabrià, nou viceconseller de Comunicació de la Generalitat que fa de cap del comitè de campanya d'ERC dins del Govern. Parlen en nom de l'executiu, però ho podrien fer perfectament en nom del partit.
En tot allò relatiu a les negociacions al Congrés dels Diputats, en què teòricament el Govern pinta poc, Patrícia Plaja s'ha mostrat fidel als plantejaments d'ERC, atacant i criticant els posicionaments de Junts a la Cambra Baixa i fins i tot utilitzant el mateix llenguatge que els dirigents republicans.
L'exemple més clar el vam tenir en les valoracions sobre la votació fallida de la llei d'amnistia de finals de gener. “S'ha treballat una llei robusta”, va afirmar Plaja al Palau de la Generalitat. Una expressió que van fer servir Oriol Junqueras (president d'ERC), Teresa Jordà (diputada d'ERC), Raquel Sans (portaveu d'ERC) o Marta Rovira (secretària general d'ERC), evidenciant que es tractava d'una consigna del partit per defensar la llei d'amnistia i criticar el 'no' de Junts a la votació.
En aquells dies, Patrícia Plaja també va ser entrevistada al diari argentí Clarín. En ella, tot i assegurar que "com a Govern no entrarem en la consideració de quina és l'estratègia o la justificació de Junts per votar en un sentit o un altre", la portaveu de l'executiu català no va dubtar a enviar-li alguna pulla als de Puigdemont, recordant-los que, després de caure la votació, “es va perdre una bona oportunitat” i que “no ens podem deixar condicionar pels jutges”. Dues idees que també ha promogut el grup de difusió del partit d'Oriol Junqueras després del 'no' dels juntaires.
Patrícia Plaja és el clar exemple de la línia difusa entre el Govern i ERC. Un fet que tots els partits de l'oposició han criticat, sobretot a partir del nomenament de Sergi Sabrià com a viceconseller. Ell, almenys, ja se sap que és un home de partit i que, malgrat el càrrec institucional, el seu paper és remarcar el posicionament d'ERC en la llarga campanya electoral que es viu a Catalunya. Plaja, en canvi, acaba fent el mateix, però vestida d'un perfil independent que a hores d'ara ja només ella es creu.
Més notícies: