Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

El Parlament es prepara per al debat de política general més espanyol

Pere Aragonès marcarà un perfil presidencial

En la guerra personal entre ERC i Junts, Waterloo va guanyant clarament al Govern. Està clar que Esquerra no ha sabut rendibilitzar la seva gestió del govern en solitari, i Junts ha pres la davantera en les negociacions amb el PSOE i Sumar. En aquest context arrenca demà el debat de política general al Parlament de Catalunya.

En els darrers anys, el debat de política general ha servit com a escenari de disputa de l'espai sobiranista entre ERC i Junts. El de demà estarà clarament condicionat pel debat d'investidura que tindrà lloc en paral·lel al Congrés dels Diputats.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Mentre Alberto Núñez Feijóo defensi la seva investidura a Madrid, a Barcelona el president Pere Aragonès demanarà l'amnistia i el referèndum. Ho farà en un discurs llarg i amb un objectiu clar, marcar perfil presidencial. És l'oportunitat més esperada per ERC per recuperar la iniciativa davant de Carles Puigdemont.

El discurs de Pere Aragonès

El president Pere Aragonès preveu oferir demà un discurs llarg amb què pretén reforçar la seva imatge presidencial en un moment de màxima debilitat. El parlament se centrarà en tres aspectes concrets: l'obra de govern, l'àmbit social i el conflicte nacional.

En primer lloc defensarà la seva obra de govern, al primer debat de política general després de la sortida de Junts del Govern. Aragonès posarà damunt la mesa el 58,5% d'execució dels compromisos del seu Executiu. Ho farà incidint en els principals avenços en transformació verda i en polítiques feministes.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

Al segon bloc abordarà l'avenç en matèria social, que ha estat l'element en què ERC s'ha esforçat per diferenciar-se de Junts. Aragonès es referirà a l'escut social per fer front a la inflació aquest darrer any. I llançarà ambicioses propostes per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i transformar el país.

Finalment arribarà el moment més esperat quan parli del conflicte amb Espanya i les negociacions per la investidura. Aragonès defensarà l'amnistia i reiterarà el compromís amb el referèndum d'autodeterminació. Podria fins i tot rescatar la proposta de l'acord de claredat, que un any després segueix al tinter.

Amb un ull a Madrid

Pere Aragonès iniciarà la seva intervenció a les deu del matí al Parlament, sent conscient que a la mateixa hora parlarà Feijóo al Congrés dels Diputats. Les rèpliques de l'oposició arribaran dimecres i divendres es votaran les propostes de resolució. Tot i que el més important per a ERC és marcar perfil demà.

Fa dos anys, Aragonès va centrar el discurs del debat de política general en la defensa de la taula de diàleg. L'any passat, el debat va provocar la guerra que va acabar amb la ruptura del Govern. En aquell debat, Junts va demanar a Aragonès una qüestió de confiança, aquest va destituir el vicepresident Puigneró, i els postconvergents se'n van anar.

Un any després, Aragonès té l'oportunitat de marcar perfil a les negociacions amb Madrid. El debat servirà per mesurar el nivell de divisió dins de l'independentisme. Però també per veure quina posició prenen el PSC i els Comuns, en la seva estratègia per arrossegar ERC cap a un futur tripartit.

➡️ Política

Més notícies: