Salvador Illa al congrés del PSC el 17 de març de 2024

POLÍTICA

Quant paguen i quants militants tenen els partits polítics de Catalunya

Repassem el nombre d'afiliats de les formacions polítiques i quines són les quotes mensuals

Ser militant d'un partit polític és gairebé una espècie en perill  d'extinció. Sobretot si no ets un càrrec públic, que llavors encara té molt més mèrit. Tot i això, més de 40.000 persones militen en alguns dels partits polítics amb presència a Catalunya. La majoria, a més, paguen una quota, que pot arribar a ser de 240 euros anuals.

Quin partit té més militants actius? És el mateix ser militant que estar inscrit? Abans de repassar les xifres hem de diferenciar els conceptes. Militant és la persona que paga una quota en un partit polític, hi està inscrit i participa internament en funció del sistema de cada formació. Hi ha també l'inscrit, que no paga quota, així com l'amic o simpatitzant, que paga una quota reduïda i té drets inferiors.

Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya

La formació política que té més persones que militen a Catalunya és el PSC, amb uns 12.000 catalans. ERC és la segona força amb més militants, amb uns 9.500, encara que algunes fonts asseguren que ja estan per sota dels 9.000.

Junts per Catalunya, la formació de Carles Puigdemont compta amb uns 6.000 militants, mentre que la CUP afirma comptar amb uns 3.000. Segons va escriure el diari Público, el PP té a Catalunya una mica menys de 2.000 militants actius, és a dir: persones que paguen la quota i formen part dels processos interns.

De VOX només se'n coneix la xifra de militants a tot Espanya, que són uns 32.600. Passa una cosa semblant amb Ciutadans, que fa un any pronosticava tenir menys de 3.000 militants, encara que ara la xifra ha de ser molt menor. Aliança Catalana, de moment, compta amb 400 militants

Menció a part mereix Catalunya en Comú. La formació no compta amb militants, sinó inscrits, que no paguen quota obligatòria. Aquesta és voluntària i encara que no se n'efectuï el pagament, els inscrits tenen els mateixos drets. Les darreres dades afirmen que els Comuns compten amb 12.000 inscrits a Catalunya.

Title

PartitMilitants
PSC12.000
ERC9.000
Junts6.000
CUP3.000
PP2.000
VOX32.000 (tota Espanya)
Comuns12.000 (no paguen quota)
Ciutadans3.000 (tota Espanya)
Aliança Catalana400

Partits Vs Militants

Quant paga cada militant en funció del partit polític

Cal tenir present que els ingressos per militant signifiquen una xifra molt reduïda del pressupost d'un partit. ERC, per exemple, va ingressar 10,5 milions d'euros el 2021, dels quals només un milió era de les quotes. Més de 7 milions van ser subvencions públiques i 800.000 de les aportacions dels càrrecs públics.

La nova Aliança Catalana és la formació amb la quota de militant més cara, 20 euros al mes. Asseguren que la formació no té ingressos i que compten a més amb una quota reduïda al 50% per a estudiants i joves. Darrere se situa ERC amb una quota al mes d'11,40 euros.

Junts, la CUP i Ciutadans compten amb la mateixa tarifa, de 10 euros. EL PSC té una quota de militant de 5,8 euros, mentre que el PP preveu un únic pagament anual de 20 euros. La quota de VOX és de 9 euros i la del FNC, per exemple, és de 25 euros trimestrals.

Title

PartitQuota al mes
Aliança Catalana20 euros
ERC11,40 euros
Junts10 euros
CUP10 euros
Ciutadans10 euros
VOX9 euros
PP1,6 euros
PSC5,8 euros

Partits Vs Quotes

Alguns d'aquests partits també tenen la figura de l'amic o simpatitzant. Ser amic d'ERC és gratuït, així com simpatitzant de la CUP i en tots dos casos aquests perfils no tenen dret a vot. Ser simpatitzant de Junts val 25 euros al mes, per exemple.

Moltes formacions, com ERC, Ciutadans o Aliança Catalana, tenen descomptes per a joves, aturats o altres col·lectius, mentre que la CUP, els Junts, el PSC o el PP no ho contemplen.

Arriben les eleccions del 12 de maig i els partits polítics es mobilitzen per tenir interventors, apoderats i voluntaris que facin arribar els missatges a la ciutadania. És de suposar que aquests militants estaran actius. Almenys els que ja són càrrec públic o hi opten, encara que sigui com a assessor.

➡️ Política

Més notícies: