Foto d'europapress d'una tractorada del 2023 en protesta de les polítiques agràries
POLÍTICA

Pagesos bloquegen la frontera amb França: quines carreteres han tallat i què demanen?

Amb les eleccions europees ja aquí, els pagesos es mantenen ferms en les seves demandes a la UE: 'estem a una'

Els pagesos catalans aprofiten la campanya electoral de les europees per continuar amb les seves reivindicacions. Després de diverses setmanes amb un perfil baix, el camp torna a ser notícia amb un missatge clar per als partits i per a les institucions europees. Organitza aquestes mobilitzacions Revolta Pagesa, que no compten amb el suport de la Unió de Pagesos.

Talls de carreteres i passos fronterers

De moment, les mobilitzacions han tallat els principals accessos als Pirineus i han bloquejat així la frontera entre França i Espanya. La solidaritat entre els pagesos és mútua i les autoritats franceses ja han avisat que els agricultors espanyols i catalans han tancat els accessos fronterers.

Els passos afectats són: el pas de Pertús, el Coll d'Ares, el pas de la Seu d'Urgell i de Bossòst, a la Vall d'Aran. Ara mateix, els tractors ja han sortit d'Organyà en direcció a la N-145 i han tallat l'accés a Andorra i han permès un carril per a emergències.

Així mateix, els pagesos estan organitzats per tallar també les alternatives d'Aragó i Euskadi. A Aragó, es tallen els passos pirinencs de Sallent de Gállego i Canfranc. Al País Basc, es talla l'important pas d'Irun. Segons han explicat els organitzadors, no està planejat tancar el pas de Portbou.

Què reclamen els pagesos?

Des de 'Revolta Pagesa' el missatge és clar. Fan una crida a la unitat de tots els pagesos europeus i celebren les mostres de solidaritat perquè entenen que comparteixen els mateixos problemes. "Estem a una i tenim les mateixes reivindicacions", ha explicat Mar Ariza des de Revolta Pagesa:

Els treballadors del camp expliquen que mantenen les seves reivindicacions perquè “no s'han fet passos”. En aquest sentit, doncs, les reivindicacions són les mateixes de fa uns quants mesos. Entre totes elles, en destaca una: limitar urgentment la importació de productes de tercers països que no compleixen els mateixos controls sanitaris exigits als agricultors europeus.

En continuïtat amb aquesta reivindicació hi ha la “potenciació del producte local”, explica Ariza. Finalment, també demanen subvencions per a les fonts d'energies que utilitzen al camp, que d'un temps ençà han disparat els costos de producció.

➡️ Política

Més notícies: