Pla mitjà de Santos Cerdán rient i mostrant les dents mentre camina pel carrer
POLÍTICA

Festa al PSOE

Els socialistes no poden amagar la satisfacció després d'aconseguir els vots de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez


La seu del PSOE fa dies que és el centre neuràlgic de les protestes contra les intencions socialistes de pactar amb Carles Puigdemont. Però avui, a Ferraz, estan de celebració. Després de diverses setmanes de negociacions, finalment han aconseguit arribar a un acord amb Junts per Catalunya perquè els seus set diputats votin a favor de la investidura de Pedro Sánchez.

Ho han fet, a més, amb un pacte que queda molt lluny de l'”acord històric” que exigia Puigdemont. Per aquest motiu, no han pogut amagar la satisfacció en la primera aparició pública del partit després de l'acord aconseguit. Ha estat Santos Cerdán qui ha comparegut davant els mitjans en una roda de premsa a Brussel·les.

"És un acord satisfactori, estem contents amb el pacte", assegurava el dirigent socialista. No n'hi ha per menys. I és que, en línies generals, no han acordat res que no s'hagués acordat abans amb Esquerra. Facilitaran l'amnistia -tot i que encara no queda clar l'abast que tindrà- i es crearà allò que vindria a ser una taula de diàleg per discutir les "divergències" que tenen les dues formacions.

Pla mig curt de Santos Cerdán atenent la premsa amb diversos micròfons davant

En altres paraules, Junts s'asseurà a la taula de diàleg que ERC i PSOE van impulsar la legislatura passada i que s'ha reunit en comptagotes des del febrer del 2020. Una taula de diàleg, a més, que els de Carles Puigdemont sempre han considerat inútil. Fins ara.

Així doncs, la "satisfacció" al PSOE és més que evident. L'amnistia era un preu que, per molt alt que fos, estaven disposats a assumir. Però el gran escull que havia de representar Carles Puigdemont ha quedat en no res. A Ferraz ara ja pensen al PNB, que és l'única formació que falta per sumar-se al Frankenstein 2.0. Això sí, Cerdán ja ha dit que l'acord amb els nacionalistes bascos “si no està tancat, està a punt de tancar-se”.

La lletra petita del pacte

Un cop conegut el document pactat entre Junts i PSOE, s'han destapat les concessions de les dues parts. I bàsicament, els de Puigdemont es queden molt lluny de l'"acord històric" que exigien per regalar els set vots. Mentrestant, Pedro Sánchez compra bona part del relat independentista i els regala l'amnistia, desacreditant així la justícia espanyola. Una amnistia que encara no és clar si inclourà Gonzalo Boye o Miquel Buch, però que abastarà "la gent que ha estat relacionada directament o indirectament amb el procés des del 2012 al 2023", ha explicat Santos Cerdán.

➡️ Política

Més notícies: