Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

Nou cop judicial a l'entorn de Carles Puigdemont

Junts acusa el PSOE d'utilitzar la fiscalia

La fiscalia del Tribunal Suprem ha sol·licitat al jutge instructor del procés Pablo Llarena que reactivi l'euroordre contra Lluís Puig. L'exconseller de Cultura està processat per desobediència i malversació pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Va fugir a Bèlgica amb Carles Puigdemont, i ara forma part del seu nucli dur.

El jutge Llarena va deixar sense efecte les ordres de detenció després de la reforma del codi penal que va suprimir la sedició i va modificar la malversació. Els fiscals demanen ara la reactivació de l'euroordre "per si cal tramitar la sol·licitud d'extradició".

L'entorn de Junts ha esclatat contra la petició de la fiscalia, a qui acusen d'estar controlada pel PSOE i voler augmentar la pressió en el marc de les negociacions per la investidura. El mateix Carles Puigdemont ha reaccionat carregant contra el poder judicial espanyol: “Són tan previsibles que gairebé és una tradició”.

Nova sol·licitud al jutge Llarena

El jutge Pablo Llarena va rebutjar el mes de gener passat reactivar l'euroordre de detenció contra Lluís Puig. Ho va fer motivat pel canvi de les condicions de la justícia europea per emetre aquesta mena d'ordres. La posterior modificació dels tipus penals a Espanya ha dissuadit el magistrat de fer aquest pas.

Montaje con un plano medio de Carles Puigdemont con la mano derecha en la frente y Pablo Llarena

Els fiscals entenen que l'escenari ha canviat i demanen al jutge instructor reactivar el procediment davant la possibilitat d'una extradició. Van fer el mateix amb Puigdemont i Comín després de la retirada de la seva immunitat parlamentària. A l'entorn independentista creuen que es tracta d'una nova mesura de pressió.

La petició en el cas de Puigdemont i Comín es va produir després dels resultats electorals que deixaven la governabilitat d'Espanya en mans de Junts. La sol·licitud en cas de Lluís Puig es produeix en el marc de les negociacions d'investidura. Casualitat?

Junts esclata contra la petició

A Junts ho tenen clar, i acusen el PSOE de controlar la fiscalia per augmentar la pressió sobre Junts en el marc de les negociacions. "L'endemà de la Diada, mai fallen, la Fiscalia i la cúpula judicial sempre surten a recordar-nos que l''A por ellos' segueix vigent", ha tuitejat el secretari general de Junts, Jordi Turull.

També la presidenta del partit, Laura Borràs, s'hi ha pronunciat. "Els fiscals del Tribunal Suprem no deixen de fer política al servei de la unitat d´Espanya", ha tuitejat. Tant ells com Carles Puigdemont i altres líders destacats del partit han mostrat el suport a Lluís Puig.

L'exconseller de Cultura, ara pròfug de la justícia, és un dels tretze membres del Govern del Consell de la República. És, per tant, una de les persones que integren el cercle més proper de Puigdemont. La petició de la fiscalia es llegeix com un nou cop a Waterloo per estovar les posicions de Junts de cara a la investidura.

➡️ Política

Més notícies: