Un grup de persones, incloent-hi membres de la Guàrdia Civil i de la Creu Roja, són al voltant d'un autobús.
POLÍTICA

Una ONG que gestiona l'arribada de menes, investigada per desviar 12 milions d'euros

La Fiscalia Anticorrupció parla 'd'un escenari altament irregular, opac i de descontrol'

L'augment de la pressió migratòria ha portat a una major activitat de les ONG. El motiu és que l'administració pública les subcontracta per exercir tota mena de tasques. Això implica un desemborsament econòmic que, en el cas de les ONG, té menys controls que no pas una empresa privada.

Si a això s'hi afegeix l'enorme problema migratori, és normal que apareguin notícies com la que ara ens ve des de les Illes Canàries.

Acusacions en ferm

Segons ha transcendit, la Fiscalia Europea estaria molt a prop d'assumir una investigació sobre un presumpte delicte de corrupció que involucra una ONG canària que gestionava l'atenció als menes. Es tracta de la fundació Resposta Social Segle XXI, que està assenyalada per desviar diners públics per a despeses personals.

Diversos migrants són atesos pels serveis d'emergències, al moll de La Restinga, a 9 de novembre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries

Segons la interlocutòria del jutge, que va avançar el mitjà Canarias 7, es percep un desviament de fons per valor de 12,51 milions d'euros.

En un primer moment, va ser la Fiscalia Anticorrupció qui va detectar aquests indicis de presumptes irregularitats. Després de considerar la informació, el jutge d'instrucció va decidir traslladar la investigació a la Fiscalia Europea. Serà l'organisme europeu qui haurà de decidir si assumeix la investigació.

De moment, pesen diverses acusacions sobre l'ONG i quatre dels directius. Entre els presumptes delictes hi ha: malversació de cabals públics, administració deslleial i falsificació de documents privats i mercantils.

Descontrol financer i comptable

Entre les despeses injustificades hi ha transferències bancàries o moviments amb targetes de crèdits per a presumptes despeses personals.

Des d'un compte del banc ING, per exemple, s'ha detectat que la meitat dels fons van ser retirats en efectius. Des d'aquest mateix compte també s'han detectat transferències per valor de 13.700 euros a un compte personal dels implicats. Així mateix, aquest individu hauria fet servir una targeta de crèdit de la fundació per a despeses personals per valor de gairebé 5.500 euros.

Aquesta classe de moviments fraudulents s'han detectat en almenys tres bancs més (CaixaBank, Banco Santander i Cajasiete). El patró és idèntic en tots els casos. Es perceben retirades en efectiu, ús de targetes de crèdit, despeses difícils de justificar o duplicitat de factures.

Menors estrangers no acompanyats allotjats a les naus del Tarajal són atesos per la Fundació Samu, a 5 de juny de 2021, a Ceuta

De la mateixa manera, al Ministeri Públic també li va cridar l'atenció l'elevada despesa en combustible i automòbils. Entre el maig i el desembre de l'any 2021, s'observa una despesa de gairebé 21.000 euros en combustible i de gairebé 65.000 en el lloguer de vehicles.

Per tot això, la Fiscalia Anticorrupció va veure amb claredat un panorama de descontrol financer i comptable.

En la seva investigació remesa al jutge, la Fiscalia concloïa que “l'anàlisi dels comptes bancaris i absència de justificació-liquidació de la despesa dibuixen un escenari altament irregular, opac i de descontrol en la justificació dels diners públics, que va ser aprofitat pels querellats a obtenir un il·lícit personal econòmic a costa dels diners públics subvencionats”.

➡️ Política

Més notícies: