Primer pla de Carles Puigdemont enfadat

Carles Puigdemont es queda sol

Els aliats del PSOE fan la feina bruta a Pedro Sánchez

Després que el vot exterior confirmés un diputat més per al PP, Pedro Sánchez necessita que Junts per Catalunya doni suport a la seva investidura. Ja no n'hi ha prou amb una abstenció dels processistes. Han de votar que sí. I això, sobre el paper, complica més les coses al líder socialista.

Tot i això, l'actual president del govern en funcions pot estar relativament tranquil. Pedro Sánchez no només sembla que aconseguirà finalment el sí de Carles Puigdemont. Tot apunta que, a més, ho farà sense tacar-se massa les mans. I és que els seus principals aliats ja s'han encarregat de fer-li la feina bruta.

Carles Puigdemont va començar les negociacions amb unes condicions força inassumibles per al PSOE: un referèndum i l'amnistia. Però, a poc a poc, el líder de Junts per Catalunya s'està quedant sol. I cada cop més hi ha més pressió sobre ell, perquè acabi rebaixant les seves exigències i acabi investint Pedro Sánchez.

Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint
Imatge:

Europa Press

El president del govern en funcions pot estar tranquil en veure com els amics que té en comú amb Puigdemont han posat fil a l'agulla per convèncer-lo. I, en pocs dies, l'expresident s'ha vist acorralat sense que el PSOE amb prou feines hagi mogut un dit. Sánchez sap que cedir davant el líder de Junts pot erosionar la seva figura, però de moment són altres els que s'estan movent per convèncer Waterloo.

Aquest dilluns era Artur Mas qui demana a Carles Puigdemont “ser exigent” però no “intransigent”. I l'advertia que la repetició d'eleccions “no és un escenari desitjable”. També ERC li ha demanat que abandoni la idea de l'autodeterminació i aposti per condicions molt més assumibles.

Però el 'pressing Junts' no acaba amb Mas i Esquerra. Arnaldo Otegi és un altre dels que s'han posat fil a l'agulla per fer la feina bruta del PSOE i convèncer els processistes catalans. Segons El Mundo, el líder de Bildu i l'històric membre de Batasuna Pernando Barrena estan aplanant el camí perquè Junts acabi cedint davant de Pedro Sánchez.

Primer pla d'Artur Mas
Imatge:

TV3

A més, el paper del PNB també deixa en una posició complicada Junts. Els nacionalistes bascos es van negar fins i tot a parlar amb el PP, i van deixar clar que la seva prioritat és que torni a governar Pedro Sánchez. I tot això, sense oblidar que el primer actor polític que s'ha mogut sobre això ha estat Sumar, donant llum verda a Jaume Asens a negociar amb Puigdemont la possible investidura del líder socialista.

D'aquesta manera, ERC, Bildu, Artur Mas, Sumar i PNB estan facilitant la investidura a un PSOE que, gràcies a això, no està tenint la necessitat de mullar-se gaire públicament. I no caldrà que ho faci si els seus aliats ja li fan la feina per ell. Mentrestant, Carles Puigdemont s'està quedant més sol en el seu enfrontament amb el PSOE. I fins i tot veus del seu partit ja veuen com a mal menor permetre que Sánchez sigui president 4 anys més.