Montaje de Tania Verge en un paisaje rural con un pueblo pequeño de fondo
POLÍTICA

L'oferta per repoblar petits pobles de Catalunya només si ets immigrant

Polèmica amb el projecte ‘Oportunitat 500’, al qual només es poden acollir refugiats i immigrants

El projecte 'Oportunitat 500' està generant molta polèmica a les xarxes socials. Aquesta iniciativa té com a objectiu lluitar contra la despoblació de petites localitats a Catalunya que tenen menys de 500 habitants. Els impulsors d'aquest programa són l'Associació de Micropobles de Catalunya, la conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i també el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Precisament, el SOC aporta més de 983.000 euros a aquest projecte.

'Oportunitat 500' es basa a donar feina i habitatge durant 12 mesos a refugiats i immigrants amb papers en petites poblacions catalanes. El SOC paga 19.434 euros bruts anuals a cada treballador, mentre que cada ajuntament inscrit a la iniciativa els proporciona un sostre. A més, els mateixos ajuntaments són els que s'encarregaran de buscar una sortida laboral als beneficiaris quan finalitzin els 12 mesos de programa.

Primer pla de Tània Verge

El projecte es troba en una fase de prova pilot fins al próxim octubre i la intenció dels implicats és que s'acabi estenent municipis de menys de 1.000 habitants. Més enllà del sou i l'habitatge, 5 tècnics del SOC també s'encarreguen d'acompanyar i orientar els immigrants que s'hi acullen.

La polèmica ha esclatat quan Miquel Montarmat ha exposat el seu cas a les xarxes socials. Aquest ciutadà va preguntar a l'Associació de Micropobles si podia acollir-se a la iniciativa o només estava destinada a immigrants. El gabinet de premsa d'aquesta entitat li va confirmar que “el projecte de repoblació està adreçat només a famílies migrades”.

“Resumint: jo no puc accedir a la convocatòria per raons ètniques i de nacionalitat. Això no és racisme?”, es queixava el mateix Miquel Montarmat al seu compte personal de Twitter. “Hi ha molts joves catalans que estaríem encantats de repoblar la Catalunya despoblada. Per què no se'ns ajuda a nosaltres?”, es queixava també Anthony Sánchez.

Sílvia Orriols, molt crítica amb el projecte

La flamant alcaldessa de Ripoll també va exposar la seva opinió al compte de Twitter. Sílvia Orriols va criticar que “l'administració mai no ha fet res perquè aquestes poblacions no es buidessin. Però invertirà els recursos que siguin necessaris per reomplir-los d'immigrants”.