Muntatge amb dos primers plans d'Ada Colau i Yolanda Díaz

POLÍTICA

L'ocàs d'Ada Colau: de les travesses per a ministra a ser una nosa per al seu partit

Yolanda Díaz la veu com a responsable de la crisi política oberta a Catalunya i que pot fer caure el Govern de coalició

Durant un temps, Ada Colau va ser una peça clau en l'enfrontament de Yolanda Díaz amb Pablo Iglesias. A la líder de Sumar li interessava comptar entre les seves files amb qui havia passat de figura prominent de Podemos a enemiga acèrrima d'Iglesias. Ella reflectia l'evolució dels dirigents de Podemos cap a Sumar, i Díaz va intentar explotar el seu exemple posant-la a primera línia del nou projecte.

L'exalcaldessa de Barcelona compaginava l'intercanvi de zasques amb Pablo Iglesias als mitjans amb una gran presència a la campanya electoral a les passades generals. La seva intervenció va ser tan decisiva, que el seu nom va començar a sonar com a possible ministra al nou Govern de Pedro Sánchez. Ella mateixa ho va descartar per centrar-se en la seva veritable obsessió, les lluites polítiques dels Comuns a Barcelona i al Parlament.

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

El seu poder dins dels Comuns ha estat decisiu per imposar el 'no' als pressupostos que han tombat el Govern de la Generalitat. El seu ego l'ha portat també a bloquejar els pressupostos a Barcelona, torpedinant així la formació d'un tripartit d'esquerres a la ciutat comtal. Ara a Sumar l'assenyalen com a culpable de la crisi catalana que ha deixat el Govern de coalició a Espanya sense pressupostos ia la vora del desastre.

Yolanda Díaz i Ada Colau ja no es traguen

La realitat és que l'únic que ha unit Yolanda Díaz i Ada Colau durant tot aquest temps ha estat l'interès comú contra Pablo Iglesias. D'altra banda, totes dues representen dos espais en disputa dins de Sumar. Colau s'ha atrinxerat com a capitost d'un petit sector dins dels Comuns que Yolanda Díaz intenta neutralitzar amb figures procedents d'IC-V com Ernest Urtasun i Josep Vendrell.

De fet, Colau veu la proposta de ser ministra o d'encapçalar la llista de Sumar a les europees com un intent d'allunyar-la de l'escenari català. Per això, per a l'exalcaldessa era fonamental imposar la seva estratègia de rebutjar els pressupostos i allunyar-se del PSC i ERC. Yolanda Díaz no ha tingut més remei que secundar la decisió, encara que això dilueix el seu lideratge i debilita la seva relació amb el PSOE.

La crisi catalana ha acabat de deteriorar les relacions entre Díaz i Colau, fins al punt que totes dues ja eviten comparèixer juntes en cites importants. Yolanda Díaz no utilitzarà Colau a l'assemblea d'aquest cap de setmana, que ha d'escenificar la unitat de Sumar. Colau també ha donat instruccions de minimitzar al màxim la presència de Yolanda Díaz a la campanya electoral a Catalunya.

Preocupació a Sumar per la deriva de Colau

Yolanda Díaz ha cedit el protagonisme de l'acte a dirigents de Sumar, Más Madrid i Izquierda Unida, i d'Ernest Urtasun en representació de Catalunya En Comú. Ada Colau no tindrà cap presència destacada, i això l'allunya de la primera línia del projecte de Díaz. L'exalcaldessa és vista dins de Sumar com una nosa que pot acabar dinamitant el govern d'esquerres a Espanya.

Ada Colau en una entrevista

Per a Colau, la presència de Yolanda Díaz també suposa una nosa més que una ajuda davant el repte de les eleccions catalanes. Els Comuns ho tindran difícil per mantenir o augmentar el nombre de diputats, i temen que la presència de Díaz porti a una repetició del desastre de les gallegues. Colau i els seus afins fan córrer la idea que com menys es vegi la vicepresidenta per Catalunya, millor.

Hi ha alguna cosa que encara preocupa més a Sumar, i és que Colau guanyi encara més poder dins dels Comuns després de les eleccions catalanes. Això dels pressupostos ha demostrat que les seves decisions obeeixen més els seus interessos personals que les necessitats del partit. A Sumar cada vegada són més els que pensen que Colau s'assembla més a Pablo Iglesias que a Yolanda Díaz, i que igual que van acabar amb un hauran d'acabar amb l'altra.

➡️ Política

Més notícies: