El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

La nova Llei de Paritat que ni el Gobierno compleix de moment: com et pot afectar

La Llei de Paritat obligarà els organismes públics a tenir un mínim d'un 40% de representació femenina en alts càrrecs, encara que de moment ni el Govern no l'ha dut a terme


Aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà la llei orgànica de representació paritària. Aquesta llei es preveu que s'aprovi en els mateixos termes que al maig.

L'anomenada Llei de Paritat obliga que cap sexe compti amb una representació inferior al 40% a la direcció i al consell de les empreses. Cosa que afavoreix amb escreix les dones, ja que actualment només representen el 29,3% als consells d'administració i el 19,6% en casos d'alta direcció.

Aquesta llei també s'aplicarà a administracions públiques i fins i tot a candidatures electorals i als membres del Govern. A més, també es veuran afectats els col·legis professionals i els jurats de premis o reconeixements de caràcter públic.

Està previst que la llei de paritat entri en vigor segons la mida de l'empresa si són cotitzades o no. Això vol dir que, per a les 35 empreses que tenen més capital a la borsa, l'entrada en vigor d'aquesta llei serà el pròxim 30 de juny de 2024.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i l'Institut de les Dones són els organismes encarregats de vetllar pel compliment de la llei de paritat.

Foto de família, del president del Govern de la XV legislatura, Pedro Sánchez (c), juntament amb les vicepresidentes i ministres de l'Executiu, en arribar a la reunió del Consell de Ministres, al Palau de la Moncloa, el 22 de novembre del 2023, a Madrid

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, ja lamentava al maig, que no s'hagués negociat aquesta llei i que es plantegés com una obligació.

Tot i això, els sindicats de CCOO i UGT asseguraven que aquesta llei és una eina molt útil per resoldre situacions discriminatòries.

Les entitats públiques obligades a complir la llei de paritat

Aquesta llei impulsada pels ministeris de Presidència, Economia, Hisenda, Igualtat i Interior, té com a objectiu garantir la igualtat als òrgans de decisió d'empreses públiques i privades.

És per això que la decisió d'equiparar la representació afectarà òrgans públics com el Tribunal Constitucional, el Consell d'Estat, el Tribunal de Comptes, el Consell Fiscal o el Consell General del Poder Judicial.

Gràfic de barres de la representació opr gènere dels alts càrrecs d'òrgans constitucionals de l'Estat el 2023

Actualment, només dos dels òrgans esmentats anteriorment, juntament amb el Consell de Ministres, compleixen aquesta Llei de Paritat. La resta, en canvi, tenen una representació femenina inferior a la que avui aprovarà el Govern de Sánchez.

Gràfic circular de representació per gènere del Consell de Minsitres del Govern d'Espanya el 2023

Aquesta obligació de complir amb un mínim del 40% de representació femenina s'ha de complir a l'Administració General de l'Estat, així com als òrgans superiors i directius de cada Ministeri.

La llei de paritat s'estendrà, com hem dit anteriorment, a totes les empreses del sector públic, per la qual cosa les que no ho compleixin hauran de justificar-ne els motius i corregir-ho.

Tot i això, aquesta obligació afectarà societats cotitzades i altres entitats d'interès públic que tinguin més de 250 treballadors i una economia superior als 50 milions d'euros.

➡️ Política

Més notícies: