Muntatge Pedro Sanchez, Feijóo i Abascal
POLÍTICA

Una nova enquesta posa en un compromís a Pedro Sánchez

PP i Vox augmenten la distància sobre l'esquerra

Més pressió per al PSOE de Pedro Sánchez, a la recta final de les negociacions amb Junts per lligar la investidura. Segons una enquesta de DYM, publicada aquest matí, si es repetissin les eleccions el PP i Vox traurien majoria absoluta. La clau és la pujada del PP, que augmentaria la seva distància sobre el PSOE, i l'enfonsament de Sumar.

El sondeig apareix just quan socialistes i postconvergents esgoten les negociacions per a un acord d'investidura. L'acord beneficiaria els de Puigdemont, que podrien presentar uns compromisos “històrics” per a l'independentisme. Però qui més se la juga és Pedro Sánchez, que no vol ni sentir a parlar de repetició electoral.

Les enquestes mostren un estancament dels socialistes i un creixement dels populars, que aquesta vegada sí que tindrien la clau de la Moncloa. La data límit és el 27 de novembre. PSOE i Sumar ja han arribat a un acord, i ara només falta el sí de Junts per evitar unes noves eleccions que podrien fer president a Feijóo.

Sumar s'enfonsa, Vox resisteix

Segons l'enquesta de l'Institut DYM per a 20Minutos, el PP guanyaria les eleccions amb gairebé el 35% dels vots. Els populars aconseguirien entre 142 i 146 escons, augmentant la diferència sobre els socialistes. El PSOE aconseguiria un 32,6% dels vots i entre 122 i 126 escons.

Segons aquestes dades, el PP pujaria vuit dècimes mentre que els socialistes només una. Però la clau de la investidura estaria a la pèrdua de suports dels socis de Pedro Sánchez. Sumar, el partit de Yolanda Díaz, obtindria el 10,3% dels vots, que li atorgarien entre 23 i 27 diputats.

La confluència d'esquerres perdria per tant dues dècimes i almenys entre quatre i vuit escons. Vox, en canvi, mantindria el 12,4% dels suports i entre 30 i 34 escons. Segons la forquilla més alta de l'enquesta, el bloc de la dreta superaria còmodament la majoria absoluta amb 180 diputats.

Sánchez necessita Puigdemont

Segons l'enquesta, PSOE i Sumar aconseguirien entre 145 i 153 escons, mentre que la suma de la resta de partits estaria als 24-26 escons. Podria repetir-se per tant l'actual escenari, en què els vots de Junts fossin decisius. Un argument més per tancar l'acord i evitar noves eleccions.

Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

Moncloa i Waterloo han acostat posicions aquests dies, i tot sembla indicar que l'acord és més a prop. Fonts internes tant del PSOE com de Junts apunten que es podria anunciar al voltant del 5 de novembre. Els socialistes estan disposats a oferir concessions històriques a canvi que Junts renunciï al referèndum.

➡️ Política

Més notícies: