Pla mitjà de Salvador Illa en un míting del PSC envoltat de banderes vermelles del partit, somrient i aixecant el dit polze en senyal de victòria
POLÍTICA

Illa posa les bases per aconseguir la seva investidura després del fracàs al Parlament

Tot i el malestar del PSC amb ERC, els socialistes confien aconseguir el seu suport per tornar a la Generalitat

El cabreig al PSC després de veure com dilluns ERC pactava la Mesa del Parlament amb Junts era evident als passadissos de la cambra catalana. També a la sala de premsa, on Alícia Romero -número dos dels socialistes- no podia amagar el seu malestar respecte a la decisió presa pels republicans.

A més, l'enuig del PSC no només va ser provocat pel fracàs de les negociacions que tenien ja avançades amb ERC. Esquerra va justificar el seu pacte amb els de Puigdemont amb l'excusa que prioritzaven una “Mesa antirepressiva”. Un argument que no va agradar gens a les files socialistes, que reivindiquen que són precisament el PSOE i el PSC qui han impulsat la llei d'amnistia.

Salvador Illa abans de reunir-se amb la UGT

Tot i aquest estat d'ànim dels socialistes, al PSC volen aprendre la lliçó ràpidament perquè no tornin a col·lapsar les noves negociacions amb ERC, en aquest cas, per a la investidura de Salvador Illa. I en aquestes converses se centren ara tots els esforços socialistes.

Tant Salvador Illa com Alícia Romero han deixat clar les últimes hores que la prioritat és pactar aquesta investidura amb Esquerra i els Comuns. “Aquest és el camí”, assegurava el líder socialista mentre reivindicava la “majoria progressista” que hi ha actualment al Parlament.

Per no tornar a fracassar, Salvador Illa assegurava ahir a RTVE que afrontarà les negociacions amb ERC amb “generositat” i “mà estesa”. En aquest sentit, el que va passar dilluns al Parlament ha servit per veure les orelles al llop. I el líder del PSC sap que només serà president de la Generalitat si aconsegueix seduir els republicans.

Les exigències d'ERC i el pla del PSC

Esquerra ja ha posat damunt la taula les condicions que exigeix per investir un president, sigui Illa o Puigdemont: avançar cap al referèndum, finançament singular i la llengua catalana com a eix central. Una altra de les exigències dels republicans és que es mantinguin algunes de les polítiques que va impulsar el seu Govern els darrers anys.

Raquel Sans, portaveu d'ERC, en una roda de premsa a la seu del partit

Davant d'aquestes peticions, Salvador Illa sembla que està disposat a explorar totes les opcions. “S'ha de millorar el finançament[de Catalunya]? Sí”, va dir ahir clarament el líder del PSC. De fet, Illa també prioritza "parlar d'educació, sanitat, mobilitat, vivenda, infraestructures i reducció de desigualtats". És a dir, uns aspectes que podrien seduir perfectament els republicans.

Encara falten molts capítols per veure en aquesta sèrie anomenada investidura. Per començar, si serà Illa o serà Puigdemont el primer que s'hi sotmetrà. Tot i això, les posicions estan clares i les bases estan posades. Esquerra exigeix qüestions assumibles per al PSC i aquests semblen disposats a cedir davant d'ells, ja que els republicans no posen sobre la taula posicions maximalistes (vegis la diferència entre “avançar cap al referèndum” i “exigir un referèndum”, per exemple).

El que és clar és que el PSC continua negant-se a abstenir-se a una investidura de Puigdemont i que posarà tota la carn a la graella per convèncer una ERC que, això sí, haurà de consultar amb la seva militància un possible acord amb els socialistes. Tant Illa com Puigdemont tenen temps per negociar fins al 25 d'agost, que serà el dia en què es convocarà automàticament la repetició d'eleccions si cap candidat no aconsegueix tenir els suports necessaris per ser investit.

➡️ Política

Més notícies: