Muntatge amb Carles Puigdemont visiblement enfadat i Pere Aragonès somrient amb el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

Nova baralla entre ERC i Junts

El processisme s'enfronta per la taula de diàleg


ERC i Junts s'han embrancat en una nova baralla a compte de l'estratègia per arribar a la independència. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convidat Junts a unir-se a la taula de diàleg impulsada per Esquerra. El partit de Puigdemont respon que no han rebut cap oferta formal.

A més, recorden que van ser vetats pel president Aragonès, i que de fet “aquesta va ser una de les raons de la sortida del Govern”. També atribueixen a Esquerra "la manca d'una estratègia coordinada de l´independentisme i la unitat d'acció a Madrid". Els postconvergents aprofiten per reivindicar la seva estratègia.

"Junts sempre ha considerat improductiva l'estratègia del diàleg i ha apostat per la negociació bilateral i amb un mecanisme de verificació internacional", diuen. És una clara justificació del seu acord amb el PSOE. I un desafiament a ERC, que presumeix d'haver atret Junts al terreny de la negociació.

Aragonès llança un desafiament

La polèmica va saltar per una entrevista al President Aragonès, ahir a la nit a TV3. El dirigent d'Esquerra va parlar d'“oportunitat històrica” de l'independentisme, i va insistir en la necessitat del diàleg per assolir els objectius. "Els que compartim objectius hem de trobar la manera de fer-ho en una taula que no és entre partits sinó entre governs".

D'aquesta manera, els republicans volen capitalitzar l'èxit del nou escenari polític obert amb les negociacions per la investidura a Madrid. Aragonès aprofita l'avantatge del càrrec de President per subordinar Junts a la seva estratègia. Això ha obert novament la ferida entre tots dos partits.

Junts respon

Junts rebutja l'estratègia del diàleg d'Esquerra i va més enllà, assegurant que la seva és la fórmula encertada. Els postconvergents aprofiten per reivindicar el pacte amb el PSOE, que inclou una negociació bilateral amb verificació internacional. Per a Junts, el Govern espanyol li ha estat prenent el pèl a ERC durant tot aquest temps.

La seva intenció és clara i és promocionar el lideratge de Carles Puigdemont en una nova etapa per a l'independentisme. Una nova etapa que ha de superar la submissió d'ERC al PSOE, simbolitzada amb l'estèril taula de diàleg. Ara els uns s'acusen els altres, en una nova baralla dels partits processistes.

Acusacions creuades

Els republicans acusen Junts de mentir quan diuen que van ser vetats a la taula de diàleg. I recorden que quatre dels diputats a Madrid es van escindir per desacord amb l'estratègia de la confrontació de Laura Borràs. És a dir, culpen els de Puigdemont de la ruptura de la unitat de l'independentisme.

Per la seva banda, els de Junts acusen Pere Aragonès d'aprofitar per obrir la porta “ara que ningú no recorda la taula de diàleg”. I li pregunten irònicament què ha passat amb l'acord de claredat. La premsa afí a Waterloo tira un cable a Puigdemont dient que Aragonès el crida a taula, però aquest “ja la té parada”.

Per a molts independentistes, aquest és només un capítol més de la vergonyosa rendició dels partits i els seus líders. Junts s'ha sumat al bloc dels botiflers, fins ara reservat a ERC. Puigdemont, figura fins ara intocable, ja és al mateix nivell que Aragonès, i l'independentisme busca nous lideratges.

➡️ Política

Més notícies: