El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid
POLÍTICA

Una nova amenaça posa pressió a Pedro Sánchez

Els socialistes tornarien a dependre de Junts si hi ha repetició electoral

L'endimoniat escenari postelectoral aboca a un negre panorama més a prop de la repetició d'eleccions que de la formació d'un govern. Si no hi ha acord, els espanyols tornaran a les urnes el 14 de gener. Però, a qui beneficiarien unes noves eleccions?

Una enquesta de Sigma Dos per a El Mundo resulta altament preocupant per al PSOE i Pedro Sánchez. Si hi ha repetició electoral, els socialistes no baixaran en vots però sí en escons. Encara que el més alarmant per a Ferraz és que tornaran a necessitar a Junts per forjar una majoria suficient.

Tampoc el panorama és molt més favorable per a Feijóo, que sí que milloraria en escons però de manera insuficient. Segons l'enquesta, la repetició electoral no desencallarà el bloqueig polític. Això augmenta la pressió sobre Pedro Sánchez a les seves negociacions per formar govern abans del 29 de setembre.

Segueix el bloqueig polític

Segons aquesta enquesta, Pedro Sánchez es mantindria al 31% dels vots, però perdria tres diputats. Sumar també es mantindria i l'aritmètica els portaria a dependre una altra vegada del partit de Carles Puigdemont. Una cosa cridanera és que els votants del PSOE i de Vox són els més penedits davant d'una repetició.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

A la dreta, seguiria el malson per a un Feijóo que veuria augmentar la seva representació però de manera insuficient. El PP passaria a tenir 140 escons, però amb els 32 de Vox no n'hi hauria prou per armar una majoria conservadora. Una altra mala notícia per als populars és que el PNB es dessagnaria mentre que Bildu es dispararia.

Més pressió per al PSOE

Les enquestes comencen a deixar clar que una repetició electoral no canviaria les coses. Això avala la tesi dels sectors més centristes dels dos grans partits, que fa temps que reclamen un gran pacte d'estat.

Aquesta seria l'única solució davant la incapacitat de la dreta d'aconseguir la majoria absoluta i el punt mort de les negociacions del PSOE amb Junts. El PP és més a prop del PSOE de la idea de la Gran Coalició. De fet, Feijóo vol presentar al debat d'investidura un pla de govern amb cinc grans pactes d'estat.

Al bàndol socialista segueix imperant la tesi “sanchista” de prioritzar el pacte amb els extrems i els independentistes. Això impediria un acord amb els populars, excepte una crisi interna que descavalqués Pedro Sánchez. De moment, el candidat socialista continua confiant en l'acord amb Junts.

El desgast perjudica el PSOE

A Ferraz hi ha una cosa clara, i és que el desgast perjudica el PSOE i beneficia el PP. Els resultats del 23-J van ser una sorpresa per a tothom, inclosos els socialistes, però creuen que les negociacions amb Junts els poden passar factura en uns propers comicis. Sánchez i els seus volen evitar una repetició tant sí com no.

Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

En canvi, la repetició electoral sempre ha estat un dels escenaris contemplats pel PP després del 23-J. A més, a Gènova creuen que el debat d'investidura permetrà mostrar per primera vegada el Feijóo 'president'. Els populars estan convençuts que tot els condueix a la Moncloa, tard o d'hora.

➡️ Política

Més notícies: