Muntatge de Natalia Mas i Pere Aragonès amb el Parlament de fons

POLÍTICA

Nous problemes per a la Generalitat: admet dificultats per pagar proveïdors

El Govern d'ERC té un problema de liquiditat que l'obliga a prioritzar els pagaments i estudia rebre una bestreta de l'Estat

El Govern d'Aragonès no arriba a temps per complir les obligacions de pagaments. En una carta adreçada a totes les entitats públiques han admès que endarreriran els pagaments fins al 31 de març. El Departament d'Economia es justifica dient que encara no s'han aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat i que això ha endarrerit els traspassos a Catalunya.

Problemes de tresoreria

La Generalitat no té liquiditat. Tal com ha revelat Laura Fabregas per a The Objective, l'administració catalana no té marge per pagar les seves obligacions. En una carta destinada a les entitats del sector públic i a la qual ha tingut accés The Objective, la Generalitat avisa que no podran fer front a “tots els compromisos adquirits”.

De moment, la Generalitat haurà d'ajornar els pagaments. La raó és que, entre aquests pagaments, hi ha alguns prioritaris: deute, “proveïdors amb un fort component nòmina” i el Capítol 1, bàsicament, sou dels funcionaris. Per tot això, “durant el que queda de trimestre, fins al 31 de març, no es podran atendre tots els compromisos adquirits amb els proveïdors o beneficiaris de subvencions”. Aquesta priorització dels pagaments implica deixar els autònoms i les subvencions com l'últim.

Aquesta situació suggereix un problema de gestió en tresoreria de la Generalitat. En la mesura que Catalunya no arriba a cobrir totes les despeses ha de fer aquesta classe de maniobres per no caure en impagaments. Cosa que, com diem, obliga a fer front primer als més passius més urgents, entre ells el deute.

I una bestreta?

Fonts del Departament d'Economia consultades per The Objective relativitzen la situació i diuen que ho arreglaran i que no és la primera vegada que passa. Justifiquen la situació dient que, en realitat, el problema ve de Madrid. Com no s'han aprovat els pressupostos generals de l'Estat, els traspassos encara no estarien en marxa.

En qualsevol cas, algunes entitats públiques han declarat al mitjà esmentat que l'any passat també estaven prorrogats i la Generalitat va pagar el 17 de gener. De fet, a la seva carta, la Tresoreria deixa una porta oberta. “Qualsevol modificació dels escenaris que pugui permetre atendre més compromisos abans de la data esmentada del 31 de març us serà comunicada”, diuen.

Un d'aquests possibles “escenaris” és que l'Estat central faci una bestreta a la Generalitat. En aquest cas, sí que es podrien resoldre els pagaments abans del mes d'abril. A efectes comptables, aquesta bestreta seria un deute que es compensaria una vegada aprovats els pressupostos.