Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

El nou trofeu que persegueixen Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

ERC ha registrat una nova comissió de recerca al Congrés


Un dels compromisos arrencats pels independentistes en els acords amb el PSOE van ser les comissions d'investigació. Comissions com la registrada aquest dijous per ERC al Congrés dels Diputats, per investigar l'espionatge del cas Pegasus. El seu objectiu és continuar afeblint l'Estat espanyol.

En aquest cas acusen el Ministeri d'Afers Estrangers d'haver espiat de manera il·legal les 'ambaixades catalanes' el 2018. Alimenten així una de les grans conspiracions orquestrades pel Govern que aleshores presidia Quim Torra. Aquest és un pas més en l'estratègia per desgastar les institucions espanyoles.

Les comissions de recerca promogudes per ERC i Junts tenen com a objectiu assenyalar la justícia espanyola i els serveis d'intel·ligència com a antidemocràtics. Ara s'hi suma també el Ministeri d'Exteriors, que a més en aquell moment estava dirigit per un arxienemic dels independentistes, Josep Borrell. Tot plegat, amb la intenció d'assenyalar Espanya com un Estat repressor.

Amb la complicitat del PSOE

L'origen del conflicte va ser el recurs interposat pel Ministeri que aleshores dirigia Josep Borrell contra la reobertura de les delegacions de la Generalitat a l'exterior, tancades pel 155. El recurs incloïa notes internes de les ambaixades espanyoles. Com la que advertia el Govern espanyol d'“instruccions d'Oriol Junqueras” a les anomenades 'ambaixades catalanes' per promoure la independència de Catalunya.

Muntatge fotogràfic amb els 2 líders independentistes Puigdemont i Junqueras, amb Pedro Sánchez en primer pla i una manifestació plena d'estelades de fons

Això va enfurismar el Govern de Quim Torra, que va denunciar un escàndol d'espionatge per obtenir aquestes informacions. ERC reprèn ara aquella denúncia i la converteix en una comissió de recerca amb la complaença del PSOE. L'objectiu és demostrar si efectivament el Ministeri d'Exteriors va espiar de manera il·legal.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar el 2020 l'autorització de la Generalitat per reobrir les delegacions. Però Pedro Sánchez acabava de ser investit president gràcies al suport d'ERC. Així que la nova ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va permetre al Govern mantenir obertes les ambaixades.

L'independentisme imposa el seu relat

ERC va posar aquesta comissió com a condició per votar a favor de la candidata socialista a presidir la Mesa del Congrés. Amb BNG va registrar ahir la “comissió d'investigació sobre l'espionatge a líders, polítics, activistes, advocats, periodistes, institucions i els seus familiars i familiars”. El text parla d'“iniciatives” de l'Estat espanyol “per perseguir la dissidència política”.

Entre altres coses, aquesta iniciativa permet als independentistes imposar-ne el relat. El text registrat al Congrés proposa “blindar la democràcia dels abusos de la força de l'Estat i evitar-ne l'ús en contra dels drets civils i polítics”. A més, ERC pretén evidenciar els casos de persecució judicial (lawfare) a l'independentisme.

És a dir, en el fons es tracta de representar la imatge d'un Estat que va utilitzar tots els seus ressorts per perseguir il·legalment els independentistes. El colofó serà la llei d'amnistia, que ERC i Junts presenten com a desjudicialització del conflicte. És a dir, anul·lar el que al seu dia van establir els tribunals espanyols.

➡️ Política

Més notícies: