Nou front obert a l'esquerra catalana
Poble Lliure i Xavier Domènech discuteixen sobre l'estratègia que cal seguir
Sacrificar les polítiques d'esquerres per la unitat independentista o sacrificar la unitat independentista per les polítiques d'esquerra. La discussió no és pas nova. Però ara ha tornat a sorgir amb intensitat per un article de Xavier Domènech a El Crític.
Xavier Domènech, excordinador general de Catalunya a Comú, va ser al seu moment un dels enllaços entre el món dels Comuns i la CUP. En aquest nou context de crisi de l'esquerra, ha proposat que ERC, Comuns i la CUP enforteixin els llaços. Aposta així per una veritable aliança progressista davant del PSC i Junts.
L'article va sortir el 16 d'octubre i ara ha estat respost per tres integrants del Poble Lliure. Poble Lliure és la facció independentista dins de la CUP, enfrontada a la facció socialista Endavant. Com a tal, sempre han defensat l'aliança amb Junts abans que amb els Comuns.
Un debat constructiu
Els membres de Poble Lliure aclareixen abans que res que es tracta d'una crítica constructiva a la proposta de Xavier Domènech. Coincideixen amb ell en el diagnòstic de la realitat social a Catalunya, i en la necessitat d'una “esquerra nacional”. Però entenen que el “bloc històric de les classes populars” inclou ara “sectors de la petita i mitjana burgesia”.
El Poble Lliure entén que hi ha una nova aliança de classes, amb nous sectors que es veuen expulsats pel sistema centralista espanyol. "Aquest bloc és el del 3 d'octubre del 2017", diuen, en relació amb la vaga després del referèndum de l'1-O. I a més, afirmen, “és el bloc majoritari”.
"El 3 d'octubre les bases de Junts estaven al carrer, colze a colze amb sindicalistes de tota la vida, desafiant el règim del 78", afirmen. Recorden també que, mentrestant, els sectors més conservadors de CiU se n'han anat al PSC. Com Ramon Espadaler.
Poble Lliure destaca el "paper reaccionari" de la direcció dels Comuns, i critica la "perspectiva autonomista" de Xavier Domènech.
"El seu projecte és el d'una esquerra autonòmica que aspira a reformar Espanya del bracet de l'esquerra espanyol". Això adverteixen és un "projecte fracassat". Ells aposten per la “república de la majoria social”, que implica un caràcter interclassista.
Una discussió eterna
Xavier Domènech lamentava al seu article que el 2021 ERC hagués optat per Junts en lloc de formar un govern de majoria progressista. Llisca que allò va ser precisament una de les raons que han portat l'esquerra catalana a la crisi actual. Però apel·la a l'optimisme per reconstruir una aliança progressista en el futur.
És una eterna discussió a l'esquerra catalana, que s'ha vist intensificada arran del procés. Ara torna a estar d'actualitat, a causa de la recerca necessària d'estratègies de l'esquerra independentista per superar la seva crisi actual.
Més notícies: