Primer pla de Vladimir Putin
POLÍTICA

El nostre fill de p...

Val més fill de p... conegut que fill de p... per conèixer

A totes les cancelleries europees se'ls han posat per corbata. Tant criticar Putin, però més val 'hdp' conegut que 'hdp' per conèixer. Més amb un arsenal nuclear pel mig.

Perquè Putin, malgrat el que diguin, no és pas un boig. Ni un Hitler. Tampoc un demòcrata convençut a l'estil Churchill. Però quan Rússia ha estat una democràcia estil occidental. Doncs entre febrer i octubre del 1917. Entre Kerenski i Lenin, en plena I Guerra Mundial. O sigui que no serveix. I ja saben com va acabar la cosa.

L'altre dia em deia l'historiador Joaquim Coll que la revolució d'octubre, paradigma de totes les revolucions, va ser en realitat un cop d'estat.

Per això -en matèria de relacions internacionals, com a la vida- jo sempre prefereixo fill de puta conegut que fill de puta per conèixer.

La frase és atribuïda a Kissinger, que acaba de complir cent anys, respecte a Pinochet, però sembla que la va dir Roosevelt (1882-1945) respecte a Anastasio Somoza pare (1896-1956). Dic “pare” perquè el fill també va ser dictador de Nicaragua a mitjans dels 70. Bé, doncs amb Putin el mateix: què prefereixen a aquest o al de les salsitxes al Kremlin?

Hi ha un cas paradigmàtic: el de Gaddafi (1942-2011). Jo que he estat fins i tot al cementiri de Lockerbie no sortiré en la seva defensa.

Durant el seu règim els serveis secrets libis van posar una bomba en el vol 103 de la Pa Am. Va explotar en ple vol damunt del citat poblet escocès. Van morir 259 persones entre passatgers i tripulants. A més a més d'onze veïns de la localitat. Anys després Regne Unit, França i Estats Units van bombardejar Líbia.

David Cameron i Nicolas Sarkozy van sucumbir a les pressions d'un intel·lectual francès, Bernard-Henri Levy, que va fer campanya a favor del bombardeig. El resultat és conegut: Líbia és ara no només un estat fallit sinó una mica pitjor: un estat fragmentat. I els italians tenen el salafisme a menys de mil quilòmetres de les costes.

Un buit de poder s'omple generalment amb una cosa molt pitjor.

Per això, insisteixo: més val fill de puta conegut que fill de puta per conèixer.