Primer pla de José Luis Rodríguez Zapatero amb cara seriosa

POLÍTICA

No estem preparats pel retorn de José Luis Rodríguez Zapatero

L'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, inicia la precampanya del PSC i sembla que la seva presència serà important a Catalunya fins al 12 de maig

Aquest divendres José Luis Rodríguez Zapatero inaugurava el congrés del PSC en què Salvador Illa ha estat proclamat candidat a les eleccions catalanes. L'expresident del Gobierno ha tornat a la vida pública per la porta gran i és considerat un dels artífexs de la dolça derrota de Pedro Sánchez.

Zapatero va aprofitar la seva intervenció per fer valdre Illa i assegurar que els comicis del 12 de maig són els més importants dels últims 25 anys per a Catalunya. Curiosament, ja en fa 21 que Pasqual Maragall guanyava en vots i es convertia en president de la Generalitat. Zapatero ha afirmat també que les eleccions s'han d'aprofitar per començar una etapa de "convivència, afirmació de la pluralitat i reconeixement de la diversió".

Aquest és l'argument del PSOE: després de la llei d'amnistia s'acaba el Procés i toca la reconstrucció. Segons Zapatero, per exemple, amb Illa al capdavant de la Generalitat, la "immensa majoria" de catalans es podran "sentir còmodes".

Plànol mitjà de José Luis Rodríguez Zapatero fent cara d'enfadat mentre fa gestos amb la mà dreta

És curiosa la redempció de José Luis Rodríguez Zapatero. Amb ell va començar el Procés. Abans de ser president va pronunciar aquella frase fatídica del "donaré suport a l'Estatut que surti del Parlament de Catalunya". Després va venir el seu pacte d'amagat amb Artur Mas, la defenestració de Maragall i una deriva que ens ha dut fins avui.

Zapatero, a més, va sortir del Gobierno per la porta del darrere. No va saber llegir la crisi econòmica del 2008. Primer la va negar i després va voler lluitar contra ella augmentant la despesa pública a partir de plans que només van servir per augmentar el deute d'Espanya. I, és clar, quan l'aleshores president va anunciar el 2010 les primeres retallades, la gent es va atipar, tant de les mentides i de la incapacitat, com de les seves últimes mesures.

Durant anys José Luis Rodríguez Zapatero va estar amagat, jugant a la política exterior a Sud-amèrica i sense cap incidència a Espanya. Fins fa poc, quan Pedro Sánchez el va recuperar per plantar cara a la vella guàrdia del PSOE i atacar Vox. Cal reconèixer que en certa manera li va funcionar i ara vol tornar a jugar la carta Zapatero.

Muntatge amb l'expresident Jose Luis Rodríguez Zapatero i el president Pedro Sánchez amb la bandera espanyola de fons i una pluja de monedes

El seu paper a la campanya de les catalanes

Tot fa pensar que tindrem l'expresident socialista instal·lat a Catalunya fins al 12 de maig. Els homes del PSOE no tenen gens d'interès a ajudar Salvador Illa i la popularitat de Pedro Sánchez no viu el seu millor moment. En certs sectors, Zapatero cau bé i sembla que tots han oblidat tant el drama de l'Estatut com la gestió de la crisi.

Hi ha un rumor que el situa com a cap de cartell del PSOE per a les eleccions europees. Segurament, és el que li agradaria a Sánchez, que no sap com mitigar el presumpte daltabaix electoral. No sembla, però, que Zapatero s'hi presti, encara que ara mateix ja no es pot descartar res. La qüestió és que José Luis ha tornat per quedar-se, per marcar el camí socialista i vol ajudar Salvador Illa, com ja va fer amb Sánchez.

El que un no sap, és si estem els catalans preparats pel seu retorn i la seva omnipresència fins al 12 de maig. El “apoyaré” que va pronunciar des del Palau Sant Jordi el novembre del 2003 és, lamentablement, massa present encara en la política catalana.

➡️ Política

Més notícies: