Muntatge fotogràfic amb els polítics d´Esquerra Republicana Oriol Junqueras, Anna Simó, Pere Aragonès, Joan Ignasi Elena i Gabriel Rufián, amb un cartell del seu partit amb el lema defensem catalunya de fons
POLÍTICA

No hi donis més voltes: segons ERC, ets d'extrema dreta

Davant la manca d'arguments, els republicans opten per intentar desacreditar els seus adversaris polítics, una tàctica típica de la neoesquerra

Quan, fa un any, es tramitava la polèmica Llei Trans d'Irene Montero, el transactivisme va acusar de transfòbia, males persones i improperis diversos a tothom que estava en contra de la llei. És igual que la critiquessin feministes i fins i tot transsexuals. Si no estaves d'acord amb el deliri queer que representava aquesta llei, eres un reaccionari, d'extrema dreta i mereixies podrir-te a l'infern.

No hi havia espai per al debat. La idea era demonitzar els adversaris polítics, amb l'objectiu de deshumanitzar-los i desacreditar-los, perquè resultava més còmode insultar que debatre amb arguments raonats (segurament perquè no en tenien). És un modus operandi que en els darrers temps utilitza la neoesquerra. “Defenses el mateix que Vox” com a argument de pes per rebatre les teves posicions.

Ara ho estem veient de nou en el debat que recentment ha esclatat a la política catalana. La qüestió migratòria, sumada a l'augment de la delinqüència, ha agafat a contrapeu l'establishment bonista a Catalunya. Un establishment que no és capaç d'entendre que la gent està farta de no poder anar segura pel carrer i que es faci entre poc i gens per solucionar-ho.

Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial

Tot i que alguns polítics s'entesten a amagar la realitat, aquesta és clara: molts dels delictes els cometen immigrants, que no és el mateix que dir que molts dels immigrants es dediquen a cometre delictes. Perquè tan cert és que el 0,2% dels immigrants que hi ha a Catalunya es troben a les presons catalanes, com que la majoria dels detinguts són estrangers, que representen més de la meitat de la població reclusa i que, d'aquests, els exMENA són els que generen més problemes.

Tot i així, el bonisme català liderat per ERC s'entesta a evitar parlar del tema o, en el millor dels casos, exposar només les estadístiques que encaixen amb el relat que volen imposar. I mentrestant, acusen d'“extrema dreta” tot aquell que proposi parlar de la qüestió.

Acusar d''extrema dreta', esport de moda a ERC

Fa unes quantes setmanes, Joan Ignasi Elena ja va dir que la sensació d'inseguretat ha augmentat “per culpa de l'extrema dreta”, obviant que les dades corroboren un augment dels fets delictius. Uns dies més tard també deia que “a l'extrema dreta se la combat amb dades”. I exposava estadístiques a la seva conveniència mentre n'amagava o en manipulava d'altres que trencarien el seu relat.

El recurs d'intentar deshumanitzar el que no pensa com tu al crit d'"extrema dreta" s'ha convertit en una pràctica habitual dins d'ERC. Gabriel Rufián, diputat al Congrés amb un sou de més de 113.000 euros anuals, o Joan Queralt, senador que cobra 73.000 euros de l'estat del qual es vol independitzar, ho fan freqüentment. El darrer que s'ha sumat a aquest esport és Jordi Salvador, també diputat al Congrés amb un salari de més de 71.000 euros.

Salvador va defensar fa uns dies que “Esquerra vol rebre més MENA a Catalunya”, un desig que li va reportar desenes de crítiques a les xarxes socials. I és que molta gent, que a diferència de l'il·lustre diputat, pateix a les seves carns l'augment de la delinqüència i el descontrol migratori que hi ha a Espanya i a Catalunya, li van retreure les paraules. Ja poden endevinar quina va ser la seva resposta. "Queda clar que Catalunya té un percentatge d'extrema dreta molt perillós", va afirmar. Així que ja sap, si vostè denuncia segons quin fet, encara que tingui dades que donen suport a la seva queixa, probablement es convertirà en algú d'extrema dreta per a ERC.

➡️ Política

Més notícies: