Pla mitjà curt de Donald Trump somrient i assenyalant al capdavant amb el seu dit índex
POLÍTICA

Ningú no pot amb Donald Trump (de moment)

La popularitat de l'expresident encara es manté amb la campanya judicial dels seus oponents polítics en contra

En un curiós desenvolupament de la política nord-americana, la popularitat de l'expresident Donald Trump es manté malgrat les condemnes judicials recents. Tot i ser declarat culpable en un cas de falsificació de registres comercials a Nova York, Trump continua sent una figura dominant en el panorama polític. La seva capacitat per resistir l'impacte negatiu dels seus problemes legals subratlla la intensa lleialtat que caracteritza la base de seguidors.

Els detalls del cas van ser àmpliament difosos abans del judici, i en un entorn polític cada cop més polaritzat, el nombre de votants realment indecisos és petit. La majoria dels nord-americans, segons diverses enquestes, consideren el cas dels diners per silenci menys greu que altres assumptes legals que enfronta Trump.

Una enquesta recent de Morning Consult, realitzada el 4 de juny, mostra que Trump no ha patit un desgast significatiu en la seva popularitat. En aquesta enquesta, Trump obté el 44% de suport davant del 43% del president Joe Biden. Aquesta dada és reveladora, ja que indica que malgrat les acusacions i el judici, la base de suport de Trump roman ferma.

Imatge de Donald Trump fent un discurs

A més, segons una nova enquesta d'ABC News/Ipsos, el 47% dels nord-americans creuen que els càrrecs contra Trump en aquest cas van ser motivats políticament. Només el 38% opina que no ho van ser. Aquest sentiment de motivació política reforça la narrativa de Trump que és víctima d'una caça de bruixes.

A Trump encara li queda un any ple d'actes polítics, judicis i polèmiques. Aquest juny s'enfrontarà a la justícia per ingerència electoral quan s'hagin decidit sobre la immunitat. L'11 de juliol es preveu la sentència del cas Stormy Daniels, escassos dies abans de la convenció nacional del partit republicà a Milwaukee, on haurà de ser nomenat candidat a la presidència oficial pel partit.

La mateixa enquesta revela que la valoració favorable de Biden també es manté baixa i inalterada, amb un 32% d'aprovació en comparació del 33% el març del 2024. Trump ha deixat clar que no té intenció de retirar-se de la carrera presidencial.

“Aquestes són males persones. Aquestes persones estan malaltes, i fan coses que són tan destructives… si no fos jo, estarien anant darrere d'algú més, i en conec molts de la competència. No els aniria tan bé”, va afirmar Trump, destacant-ne la determinació i la combativitat.

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, parla a la Cimera Anual de Lideratge 2023 de la Coalició Jueva Republicana a Las Vegas, Nevada.

La capacitat de Trump per mantenir la seva popularitat posa en relleu un fenomen polític únic en la història recent dels Estats Units. La seva base de suport, que hi veu un lluitador contra un sistema que perceben com a corrupte i esbiaixat, sembla impertorbable davant les condemnes judicials.

Això no s'ha vist millor que a les urnes, estat rere estat, Trump ha arrasat a les primàries republicanes. Trump ha batut la seva principal competidora, Nikki Haley, en 49 estats, només ha guanyat a Vermont i el Washington DC. Fins i tot a l'estat natal de la republicana moderada, Carolina del Sud, Trump ha aconseguit un 60% de vots a favor seu.

En molts estats, Trump va rebre fins al 80% dels sufragis i va mostrar la voluntat de l'electorat republicà de consolidar-se al voltant d'un candidat fort com l'expresident.

En conclusió, la resiliència de la popularitat de Trump, fins i tot davant de condemnes judicials, destaca la polarització extrema del panorama polític nord-americà i la profunda lleialtat de la base de seguidors.

➡️ Política

Més notícies: